Hoe veilig en correct reizen met uw elektronica ?
Zaventem Foto: IMAGEGLOBE

Sinds kort mag u geen apparaten met lege batterijen meer meenemen op het vliegtuig richting Amerika. De VS verscherpt de veiligheidsmaatregelen, onder meer voor Brussel Airport. Wat betekent dat precies? Een handleiding voor een voorspoedige reis, mét scheerapparaat en camera.

Ook een elektronisch scheerapparaat heeft een batterij, en dus moet u die opladen voor u richting Zaventem vertrekt. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid wil dat reizigers bewijzen dat hun apparatuur géén bom is. Daarom moeten reizigers hun laptops of tablets aanzetten.

Maar niet uw telefoon of tablet valt onder de nieuwe regels. Hoewel er geen volledige lijst bestaat, mag u ervan uitgaan dat elk toestel met batterij kan gecontroleerd worden, zegt de Britse dienst Transport.

Voor welke vluchten?

Bij de luchthaven van Zaventem klinkt het zo: ‘We zullen passagiers die een vlucht naar Amerika hebben geboekt vragen om hun elektronica aan te zetten.’ Maar bij de Britse transportdienst benadrukken ze dat elke vlucht naar en van Groot-Brittannië aan de controles kan onderworpen worden. Eén tip: Laad gewoon alles op wat u in uw handbagage steekt.

Moet u anders thuis blijven?

U moet niet thuisblijven, maar een toestel met platte batterij wel. Als u tijd genoeg hebt, kan u nog opladen in de luchthaven. Brussels Airport bekijkt zelf of het ‘noodladers’ moet voorzien. Of toestellen in de luchthaven bewaard kunnen worden, is afhankelijk van uw vliegtuigmaatschappij. Maar als u ze niet nodig hebt, laat u ze misschien sowieso beter thuis.