‘Tour in 2015 zo lang mogelijk in België houden’
Foto: BELGA

Tom Van Damme, de voorzitter van de Belgische Wielerbond (KBWB), was woensdag een van de vele genodigden in de vijfde etappe van de Tour met vertrek in Ieper en aankomst in Arenberg. Hij mocht deze, nu al legendarische, etappe volgen in de wagen van Christian Prudhomme. ‘Volgend jaar willen we de Tour zo lang mogelijk in België houden’, vertelde hij.

Tour de France op Sportwereld.be

Volgend jaar is Antwerpen immers startplaats van een etappe. ‘Het is nu afwachten hoe het parcours zal uitgetekend worden. Trekt men een streep direct naar Frankrijk of wil men een tijdje blijven in Vlaanderen of Wallonië’, aldus Van Damme over de Tour van volgend jaar.

‘Een start of een aankomst van een rit van de Tour in ons land is steeds een groot moment. Wij zijn een van de traditionele landen waar de wielersport echt leeft, dus eigenlijk is het logisch dat het uitgroeit tot een volksfeest zoals bij de start in Ieper. Dat de kasseirit door sommigen wordt bekritiseerd, is volgens mij toch ietwat ten onrechte. Dergelijke wedstrijden zijn een onderdeel van het wielrennen en mogen volgens mij dan ook opgenomen worden in het parcours van de Ronde van Frankrijk. De Tour moet niet enkel de beste klimmer bekronen, maar moet de meest complete renner in het geel steken.’