Minder doden en natuurrampschade in eerste jaarhelft
Foto: EPA

Munich Re is in de eerste jaarhelft van 2014 geconfronteerd met minder doden door stormen, overstromingen en aardbevingen en lagere schadeclaims als gevolg van natuurrampen dan in een gemiddeld voorjaar. Dat maakte ‘s werelds grootste herverzekeraar woensdag bekend.

Ondanks de extreme winter in Noord-Amerika en zware overstromingen op de Balkan bleef de globale economische schade met 42 miljard dollar en 17 miljard dollar verzekerde schade duidelijk onder het gemiddelde van de voorbije tien jaren. Dat mag niet verhelen dat de risicotoestand in zijn geheel niet veranderd is, benadrukte bestuursvoorzitter Torsten Jeworrek.

Bij de 490 wereldwijde schaderelevante natuurrampen tussen januari en juni, lieten volgens tellingen van Munich Re 2.700 mensen het leven. Het tienjarige gemiddelde bedraagt 53.000 doden.

De hoogste schade werd veroorzaakt door twee sneeuwstormen in februari in Japan: 5 miljard dollar totale schade, waarvan 2,5 miljard dollar verzekerde schade. De overstromingen in mei op de Balkan wogen met 4 miljard dollar schade zwaar op de economie van de regio. De kostprijs van de overstromingen in februari in het Verenigd Koninkrijk bleven binnen de perken omdat vooral rurale gebieden werden getroffen.