Officieel: Geens volgende donderdag voor Kamercommissie Financiën
Koen Geens. Foto: Photo News

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V mag op 17 juli in het parlement uitleg komen geven over de monsterboete die BNP Paribas kreeg opgelegd door de Verenigde Staten. Dat werd woensdag bevestigd na afloop van de conferentie van voorzitters.

BNP Paribas kreeg in de Verenigde Staten een boete van 8,9 miljard dollar voor handel met de regimes in Iran, Cuba en Soedan. De Belgische staat heeft 10 procent van de aandelen in de Franse bank in handen en is daarmee de grootste aandeelhouder.

N-VA, SP.A en Groen lieten weten minister Geens nog voor het zomerreces te willen horen over het dossier. Vandaag werd vernomen dat dat volgende week donderdag zal gebeuren. De commissie zal bijeenkomen nadat de plenaire vergadering de verdeling van de commissies heeft bekrachtigd.

De Commissie zou ook de Belgische bestuurders van BNP Paribas, Michel Tilmant en Emiel Van Broeckhoven, op het matje willen roepen. Waneer dat gebeurt, is nog niet duidelijk. Van Broeckhoven ontkende in een interview met De Standaard alvast dat hij in de opvolging van het Soedan-dossier fouten heeft gemaakt .