De avondspits verliep woensdag bijzonder chaotisch na twee ernstige ongevallen in Antwerpen en Brussel. Op de verbinding van de Antwerpse ring en de E313 richting Hasselt gebeurde een zwaar ongeval met twee vrachtwagens, waardoor het vanuit het Waasland zo'n uur aanschuiven was. Op de E40 ter hoogte van tankstation Groot-Bijgaarden was de weg volledig versperd na een ongeval met minstens twee personenwagens. Wachttijden liepen op tot maar liefst twee uur.

Het incident in Antwerpen gebeurde rond half drie aan de verbinding van de Antwerpse ring richting E313. Twee vrachtwagens kwamen er met elkaar in aanrijding, met grote schade tot gevolg. De weg was er tijdelijk volledig versperd, intussen is één rijstrook vrijgegeven. ‘De cabines van beide vrachtwagens zijn vrij zwaar beschadigd, dus de takeling zal enige tijd in beslag nemen', zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. Autobestuurders vanuit Gent moesten tot meer dan een uur aanschuiven. 

Ook problemen op E40 richting Brussel en E34 richting Antwerpen

Ook op de E40 was het ellende. Daar was slechts één rijstrook open voor de parking Groot-Bijgaarden, na een ongeval met twee auto’s en een bestelwagen. Het ongeval gebeurde rond 15.30 uur ter hoogte van het tankstation op de E40, net voor de Brusselse Ring. ‘Het verkeer moest daar vertragen en kon niet sneller dan 30 kilometer per uur rijden’, zegt Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie. ‘Een vrachtwagen reed in de staart van die file tegen een bestelwagen. Die werd naar links gekatapulteerd en botste daar tegen een tweede vrachtwagen en een personenwagen.’

In de personenwagen zat een vrouw die door de klap helemaal klem kwam te zitten en door de brandweer moest bevrijd worden. ‘Dat kostte heel wat moeite’, gaat de woordvoerder verder. ‘De snelweg moest korte tijd volledig afgesloten worden om de brandweer zijn werk te laten doen. Uiteindelijk moest het dak volledig van de wagen gesneden worden om de vrouw te bevrijden. Zij werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis.’

De wachttijd bedroeg er meer dan anderhalf uur vanaf Erpe-Mere. Ook in de andere richting waren er regen- en kijkfiles.

Regenweer = fileweer

De ongevallen kwamen er na een dag vol fileleed op de Belgische wegen. Er waren enkele kleinere incidenten, onder meer een vrachtwagen in schaar op de E17 in Gent en een ongeval op de E40 in Aalst, maar de grootste vertragingen werden veroorzaakt door het regenweer. Door slechte zichtbaarheid en plaatselijke watergladheid raakten de ochtendfiles nooit opgelost en staat er woensdagmiddag meer dan 100 kilometer file op de Belgische snelwegen.