Contraceptiechip op afstandsbediening
De chip is een nieuw en gemakkelijk alternatief voor de contraceptiepil. Foto: BELGAIMAGE

Goed nieuws voor vrouwen die hun anticonceptiepil wel eens vergeten in te nemen. Het Amerikaanse bedrijf MicroCHIPS heeft een kleine computerchip ontwikkeld die 16 jaar lang beschermt tegen zwangerschap en gemakkelijk af en aan te zetten is. De anticonceptiechip zou al tegen 2018 beschikbaar kunnen zijn.

De chip, die onder de huid wordt geïmplanteerd, geeft dagelijks een kleine dosis van het vrouwelijk hormoon levonorgestrel af. De technologie doet denken aan het anticonceptiestaafje, dat al op de markt is. Maar de chip heeft een groot voordeel dat het staafje niet heeft. Niet alleen werkt de chip 13 jaar langer, je kunt de toegediende hormoondosis ook op elk ogenblik stopzetten met een draadloze afstandsbediening. Als je beslist om zwanger te worden, kun je de chip dus gewoon zelf uitschakelen zonder daarvoor naar de huisarts te moeten. Na de bevalling kun je de chip weer inschakelen.

Het project wordt ondersteund door Bill Gates en het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology. De preklinische proeven beginnen volgend jaar. Als alles goed verloopt, kan de technologie gebruikt worden om op dezelfde manier andere geneesmiddelen toe te dienen.

Hackinggevaar

Het grote nadeel: draadloze technologie kan gehackt worden. Zo zouden mensen met slechte bedoelingen of partners met een vurige kinderwens de chip stiekem af kunnen zetten.

De makers van de chip zijn daarom bezig met manieren om de chip te beschermen tegen hacking. ‘De communicatie met het implantaat moet gebeuren vanop een afstand dicht bij de huid, zodat iemand aan de andere kant van de kamer je chip niet kan herprogrammeren’, legt onderzoeker Robert Farra van het MIT uit. ‘Daarnaast maken we gebruik van encryptie.’