Brussels akkoord tegen 21 juli, vertrouwen parlement wordt nipt
Foto: BELGA

De Brusselse onderhandelaars (PS, FDF, CDH, Open VLD, SP.A en CD&V) hebben woensdagmorgen hun werkzaamheden hervat om tot een Brussels regeerakkoord te komen. Een akkoord tegen 21 juli lijkt geen problemen te geven, maar het is nog onzeker of de nieuwe Brusselse regering tegen dan al het vertrouwen van het Brussels parlement zal gekregen hebben.

De onderhandelaars willen tegen donderdag de eerste lezing afronden van de tekst die gebaseerd is op de nota van formatrice Laurette Onkelinx (PS). Vrijdag liggen de onderhandelingen stil wegens de Vlaams feestdag van 11 juli.

Nationale feestdag

Het wordt in elk geval moeilijk om voor de nationale feestdag te landen. 21 juli valt dit jaar op een maandag, de partijen moeten nog hun fiat geven en er moet minstens 48 uur liggen tussen de regeerverklaring en de vertrouwensstemming in het Brussels parlement.

Parlementsvoorzitter Charles Picqué dient voorts bij het opstellen van de agenda voor het Brussels parlement ook nog rekening te houden met de debatten over de regeerverklaringen in de Brusselse gemeenschapscommissies (VGC en Cocof) en het Parlement van de Franse gemeenschap, waarin ook 19 Franstalige leden van het Brussels parlement zetelen.

In de wandelgangen van het Brussels parlement schuift met zaterdag 19, woensdag 23 en donderdag 24 juli naar voren als datum dat de assemblee de nieuwe Brusselse regering het vertrouwen schenkt.

Dinsdag hebben de onderhandelaars naar verluidt vooruitgang geboekt. Zo zou er een akkoord zijn over nieuwe beleidsstructuren voor Ruimtelijke Ordening en Toerisme en over de relaties tussen het gewest en de gemeenten, waarbij contractualisering en een grotere responsabilisering de kernwoorden zijn. Het luik Veiligheid van de nota-Onkelinx is nog niet besproken.