Android resetten verwijdert niet alle persoonlijke gegevens

Wie zijn smartphone wil wegschenken of doorverkopen, verwijdert best eerst alle persoonlijke gegevens. Maar helemaal veilig is dat niet: volgens beveiligingsbedrijf Avast zijn gewiste data van Android-toestellen makkelijk terug te halen.

Door een Android-apparaat terug te zetten naar de fabrieksinstellingen verwijder je alle gegevens die op het toestel zijn bewaard - geïnstalleerde apps, maar ook persoonlijke data zoals foto’s, mails, sms-berichten en wachtwoorden. Althans, dat is de bedoeling.

Onderzoekers van beveiligingsbedrijf Avast hebben nu ontdekt dat persoonlijke gegevens relatief makkelijk terug te vinden zijn op zogezegd gewiste Android-telefoons. Ze kochten twintig tweedehands exemplaren op eBay en slaagden er in om 750 mails en tekstberichten op te vissen, 250 contactpersonen en meer dan 40.000 foto’s - waaronder 250 naakte selfies.

‘Mensen denken te weinig na over wat het betekent om zo veel persoonlijke data op een smartphone te hebben’, zegt Jude McColgan van Avast aan technologiesite CNet. ‘Gebruikers dachten dat ze alles netjes gewist hadden door de fabrieksinstellingen terug te zetten, terwijl die actie telefoons enkel op applicatieniveau schoonmaakt.’

Om de data van de tweedehands telefoons te halen, gebruikte Avast bovendien geen peperdure programma’s of ingewikkelde procédés, maar eenvoudige, vrij verkrijgbare software waar iedereen mee aan de slag kan.

Extra versleutelen

Avast benadrukt maar al te graag dat ze zelf een mobiele applicatie hebben die voor een betere beveiliging zorgt. Maar ook zonder Avast-app kan je een extra beveiligingslaag aan Android toevoegen en alle gegevens op het toestel extra versleutelen. Ze zullen nog steeds te vinden zijn na een standaardreset, maar moeilijker te bekijken.

Hoe je dat doet, is voor elke Android anders, maar bij de meeste toestellen vind je in de categorie Beveiliging van de Instellingen de mogelijkheid om het apparaat te versleutelen (Encrypt phone). Dat heeft als ‘nadeel’ dat je het toestel moet ontgrendelen met een pincode of wachtwoord. Maar het is een kleine prijs voor de extra laag privacy en beveiliging die je in ruil krijgt.