1-7? Statistieken geven Braziliaans overwicht...
Foto: fifa.com
Dat Duitsland met 1-7 won van Brazilië was al een gigantische verrassing op zichzelf. Als we er de statistieken van de FIFA bijnemen, wordt de overwinning van de Duitsers nog meer verbijsterend. Statistisch gezien was deze halve finale eigenlijk vrij evenwichtig, zelfs iets meer in het voordeel van de Brazilianen.

WK 2014 en Rode Duivels op Sportwereld.be

Ondanks dat Brazilië zeven tegengoals om de oren kreeg en er zelf slechts één maakte, had het met 52% het merendeel van het balbezit. De Seleção verstuurde 547 passes, waarvan 79% succesvol. Duitsland verstuurde 592 passes, waarvan 82% succesvol. Geen groot verschil dus.

Nog opvallender: Brazilië klokte af op 55 'gevaarlijke aanvallen' terwijl Duitsland er amper 34 liet optekenen. De Gouden Kanaries leverden bovendien negentien ballen in de zestien, de Mannschaft slechts elf. Brazilië heeft ook het voordeel in corners (zeven tegen vijf), voorzetten (22 tegen tien) én doelpogingen (achttien tegen veertien).

Het is verder opvallend dat de Duitse verdediging 20 keer de bal moest opruimen, de Braziliaanse slechts vier keer. De Brazilianen wonnen vijf tackles, de Duitsers maar één terwijl onze buren ook meer fouten maakten (veertien tegen elf). Brazilië recupereerde 46 ballen, Duitsland maar 34 en de Duisters verloren ook meer ballen (76 tegen 69).

Waar lag dan het Duitse overwicht? Simpel: in onthutsende efficiëntie. De Brazilianen lieten achttien doelpogingen noteren, waarvan dertien binnen het doelkader. Dat resulteerde in één doelpunt. Duitsland had veertien doelpogingen, waarvan twaalf op doel. De Mannschaft puurde daar zeven goals uit, goed voor 58%. De Duitsers liepen daarnaast ook tien kilometer meer dan de Brazilianen.