Beide kandidaten eisen overwinning presidentsverkiezingen Indonesië op
De presidentskandidaat Joko Widodo (l) gaat met zijn vrouw stemmen in Jakarta Foto: AFP

Volgens een eerste exit poll van de presidentsverkiezingen in Indonesië staat de gouverneur van Jakarta Joko ‘Jokowi’ Widodo aan kop. Maar ook zijn uitdager Prabowo Subianto, een gewezen generaal in het Indonesische leger, heeft zich uitgeroepen tot de winnaar.

Prabowo verklaarde dat hij samen met Hatta Rajasa, zijn kandidaat voor het vicepresidentschap, 'de steun en een mandaat heeft gekregen van de Indonesische kiezers'. Nochtans had de partij van Joko Widodo, de 53-jarige gouverneur van Jakarta, eerder al de overwinning opgeëist. Dat gebeurde op basis van de exitpolls, die voor Widodo een score van 52,6 procent voorspellen.

Prabowo zou volgens die exitpolls stranden op 47,4 procent. Maar zijn campagneleider heeft zijn twijfels daarover geuit. 'Volgens de peilingen van onze instituten, bevindt de overwinning zich aan onze kant', klinkt het.

Grootste moslimpopulatie

Pas sinds 1998 vinden er in het land met de grootste moslimpopulatie ter wereld democratische verkiezingen plaats. Zo’n 188 miljoen Indonesiërs kiezen een nieuwe president voor de komende vijf jaar. De volgende president krijgt de zware taak een oplossing te vinden voor de slabakkende economie.

De uitdagers zijn elkaars tegenpool in elk opzicht: Joko Widodo, de 53-jarige gouverneur van Jakarta, is een charismatische selfmade zakenman. Zijn 63-jarige tegenstander Prabowo Subianto, een voormalige generaal, maakt deel uit van het traditionele establishment.

De belangrijkste thema’s tijdens de campagne waren economie, corruptie en andere binnenlandse onderwerpen zoals infrastructuur, onderwijs en sociale zekerheid. De president wordt in één ronde verkozen. Het officiële resultaat van de verkiezing wordt op 21 of 22 juli meegedeeld. De nieuwe president wordt op 20 oktober ingezworen.

 

<p>