Zes doden bij nieuwe Israëlische luchtaanvallen
Foto: EPA

Bij een nieuwe reeks luchtaanvallen van het Israëlische leger zijn vanmiddag in de Gazastrook zes Palestijnen om het leven gekomen. Onder de slachtoffers waren ook vier kinderen, zo werd vernomen bij de Palestijnse hulpdiensten. In ons land vraagt Buitenlandse Zaken mensen die naar Israël reizen om zich te melden.

'Twee broers van 12 en 13 jaar oud zijn overleden in Chejaiya, terwijl een vier jaar oude jongen en een vrouw stierven in Zeitoen', verklaarde Ashraf al-Qodra, woordvoerder van hulpdiensten. Die twee wijken bevinden zich in het oosten van de stad Gaza, vlakbij de grens met Israël.

Daarnaast zijn nog een veertigjarige vrouw en haar veertienjarige zoon om het leven gekomen bij een nieuwe aanval op Beit Hanoen, in het noorden van de Gazastrook, aldus nog de bron.

Vannacht

De Israëlische luchtmacht had ook vannacht nog 160 luchtaanvallen uitgevoerd in de Gazastrook, wat het totaal vanmorgen bracht op 430 raids sinds het begin van de militaire operatie, aldus de legerwoordvoerder, generaal Moti Almoz. Hij verduidelijkte dat 120 lanceringsplatformen, 10 commandoposten en ‘verschillende tunnels’ het doelwit waren van de luchtoperaties.

Hamas voerde dinsdagavond raketten af op Tel Aviv en Jeruzalem. Ook in de kuststad Hadera, op 117 km van de Gazastrook, sloeg een raket in. Vooralsnog werd er aan Israëlische kant geen gewag gemaakt van gewonden. Volgens Palestijns bronnen vielen er dinsdagnacht 27 doden, waaronder ook kinderen.

Luchtalarm

In de Israëlische stad Tel Aviv zijn vanmorgen opnieuw de luchtsirenes afgegaan nadat de islamistische beweging Hamas raketaanvallen uitvoerde vanuit de Gazastrook. Volgens het leger heeft het raketafweersysteem Iron Dome de aanvallen onderschept.

Over het aantal raketten dat werd afgevuurd bestaat nog geen duidelijkheid. Op de militaire radio en de nieuwssite ynet wordt gemeld dat er vijf raketten op het centrum en de buitenwijken van de hoofdstad werden afgevuurd. Ze werden alle vijf onderschept door Iron Dome, luidt het daar.

Het leger zelf hanteert lagere cijfers. 'We kunnen bevestigen dat er twee onderschept werden', zo zegt een woordvoerster van Defensie. Of er ook andere raketten in de regio zijn ingeslagen, kon niet meteen worden meegedeeld.

Sinds de nieuwe uitbraak van geweld heeft Hamas al zeker 225 raketten afgevuurd in de richting van het Israëlisch grondgebied. Daarvan konden er veertig door het raketafweersysteem worden onderschept. Voorlopig zijn er nog geen meldingen van Israëlische slachtoffers bij de aanvallen.

Reisadvies

Belgen die naar Israël reizen, krijgen van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken de aanbeveling zich aan te melden bij de Belgische ambassade in Tel Aviv of bij het Belgische consulaat-generaal in Jeruzalem en hun persoonlijke gegevens door te geven.

Naar aanleiding van de toenemende spanningen wordt aan Belgische expats en reizigers in de regio aangeraden het reisadvies van Buitenlandse Zaken regelmatig te raadplegen. 'Alle reizen naar de Gazastrook worden formeel afgeraden', alsook 'niet-essentiële reizen in een zone van 40 kilometer rond de Gazastrook'.

Bij de ambassade of het consulaat-generaal kunnen Belgen een praktische gids krijgen over de veiligheidsmaatregelen in geval van nood. De ambassade in Tel Aviv is bevoegd voor Israël, het consulaat-generaal in Jeruzalem enkel voor Jeruzalem en de Palestijnse gebieden. De gids is ook beschikbaar op de website