Kan Oranje wat de Duivels niet konden tegen Messi en co?
Foto: AP

Nederland kruist woensdag in de Sao Paulo Arena de degens met Argentinië. Inzet is een plaats in de finale van het WK. Oranje kan zich een vierde keer en een tweede keer op rij voor de finale plaatsen. Ook Argentinië stond drie keer eerder in de finale. Het wordt vooral uitkijken naar de strijd tussen Van Persie en Messi. Wie blinkt uit in Sao Paolo? En kunnen de Nederlanders wat de Rode Duivels niet konden?

Bij Argentinië, dat in de kwartfinales de Rode Duivels met 1-0 uitschakelde, draait alles om Lionel Messi. Meer nog nu Angel Di Maria buiten strijd is, terwijl Sergio Aguero nog maar net uit blessure komt. Bondscoach Alejandro Sabella zag tot zijn opluchting wel weer een trefzekere Gonzalo Higuain, die het duel tegen België besliste. Zoals Maradona in 1986 de Argentijnen bijna in zijn eentje wereldkampioen maakte, zo wordt dat in Brazilië verwacht van Lionel Messi. De viervoudig wereldvoetballer van het jaar is na een kwakkelseizoen bij Barcelona weliswaar niet in absolute topvorm, maar was wel in de drie groepswedstrijden beslissend. Op dit WK wil Messi definitief uit de schaduw van Maradona stappen en dat kan alleen met een wereldtitel.

Heruitgave WK-finale 1978

De Wereldbeker hebben onze noorderburen nog niet in de prijzenkast staan. In 1978 verloren zein de finale van Argentinië, dat in eigen land net iets te sterk was. Het werd 3-1 na verlengingen. In 2010, iets recenter, was Spanje natuurlijk te sterk na een doelpunt van Iniesta. Argentinië daarentegen kon uit drie WK-finales wel twee wereldtitels puren. In 1978 won het tegen Nederland de eerste wereldtitel ooit. Op het WK in ‘86 in Mexico versloeg het West-Duitsland met 3-2. Kan Nederland revanche nemen voor deze nederlaag?

Nederland en Argentinië speelden acht keer eerder tegen elkaar. Vier keer won Nederland, drie keer Argentinië. Het jongste duel, in de groepsfase van de Wereldbeker 2006 in Duitsland eindigde op een 0-0 gelijkspel.

Argentinië is de enige halvefinalist dat al zijn wedstrijden won op dit WK, wel telkens met maar één doelpunt verschil.

De Turkse scheidsrechter Cüneyt Çakir fluit het duel om 22u00 op gang. De winnaar speelt zondag 13 juli in Rio de Janeiro om de wereldtitel tegen Duitsland. De verliezers spelen zaterdag de kleine finale tegen Brazilië.