Allerlaatste dag voor uw belastingaangifte: Zo haalt u de deadline nog
Foto: mat
Hebt u de voorbije weken zodanig meegeleefd met de Rode Duivels dat u eigenlijk aan niets anders meer kon of wou denken? Of toch zeker niet aan uw belastingaangifte? Er is nog geen man overboord: met deze tips kunt u nog voor zondagavond alles doorsturen aan de fiscus, zonder daarbij iets belangrijks over het hoofd te zien.

1. Zorg dat u kunt inloggen

Voor de papieren aangifte bent u sowieso te laat, die moest al op 29 juni binnen zijn. Maar tax-on-web gebruiken is zeker geen nadeel. Wel zal u moeten kunnen inloggen. Dat kan op drie manieren.

  • De E-id. Voor het invullen van uw aangifte met uw elektronische identiteitskaart hebt u wel een kaartlezer nodig. Voor u naar de electronicawinkel loopt: ook de kaartlezers van sommige banken zijn hiervoor geschikt. U hebt er dus misschien een in huis zonder dat u het beseft. U hebt dan uiteraard ook nog de pincode van uw identiteitskaart nodig.
  • Dit jaar kunt u voor het eerst ook aanmelden via een app: Itsme. U moet de app eerst op uw smartphone installeren, en dan op de site van tax-on-web het Itsme-logo aanklikken. U bevestigt vervolgens uw identiteit door uw pincode van vijf cijfers in te geven, of als dat kan met uw toestel: een vingerafdruk.
  • Met de 'tokens'. Dit zijn inlogcodes die de FOD Financiën per brief of per e-mail bezorgt. U kunt dezelfde tokens gebruiken als de voorbije jaren.

2. Bekijk uw aangifte van vorig jaar

Om alles dit jaar soepel te laten verlopen kunt u best nog even opzoeken wat u de voorbije jaren allemaal hebt ingevuld. In tax-on-web kunt u een pdf van uw vorige aangifte opvragen. Zo ziet u snel welke posten u traditioneel invult, en waar je die op de aangifte kan vinden. Deze korte voorbereiding kan u veel zoekwerk besparen en is een goede leidraad.

Maar neem die aangifte echter niet zomaar over. Van sommige posten is de code gewijzigd, en moet u die dus elders invullen. En mogelijk is er in 2017 ook iets in uw leven veranderd dat invloed heeft op uw aangifte: een relatie, een kind, de aankoop van een woning... Dat heeft soms stevige gevolgen voor de bedragen die u mag invullen.

Tax-on-web bezorgt u overigens zelf een checklist: als u voor het eerst inlogt, zult u meteen zien welke posten u vorig jaar invulde, maar waarover de belastingdienst dit keer nog geen gegevens kreeg. Mogelijk omdat die inkomsten of uitgaven er in 2017 niet waren, maar bekijk het op zijn minst grondig. 

3. Hou de bewijsstukken bij de hand

In tax-on-web zullen normaliter de belangrijkste zaken al zijn ingevuld. Denk aan uw loon of allerlei uitkeringen. Maar zaken als kinderopvang, beroepskosten etc. zult u zelf moeten invullen. De voorbije maanden hebt u normaal gezien van alle betrokkenen fiches ontvangen. De meest voorkomende documenten hebben betrekking op:

  • loon
  • afbetaling hypothecair krediet
  • pensioensparen
  • giften
  • kinderopvang
  • onderhoudsgeld
  • aankoop dienstencheques

Een deel daarvan zal wellicht al automatisch in uw aangifte zijn ingevuld. Dit geldt zelfs voor de woonlening. Maar controleer het op zijn minst. Bewijsstukken die u niet ziet opduiken, kunt u best inscannen en meteen toevoegen aan uw aangifte, zo vermijdt u latere discussies.

4. Controleer die vooraf ingegeven bedragen

Die vooraf ingevulde bedragen zijn verleidelijk, maar ze kloppen helaas niet altijd. Zo doet wie zijn woonlening herfinancierde er goed aan om nog eens extra het aangegeven bedrag te controleren. Dat kan met de ingebouwde wizard. Want mogelijk ziet tax-on-web de geherfinancierde lening als een nieuwe en fiscaal minder voordelige lening. Het bedrag dat bij de giften vermeld staat, is soms ook niet volledig: als de ene organisatie die u steunt wel, maar een andere niet spontaan het fiscaal attest bezorgd heeft, dan kan het dat alleen het bedrag van die eerste is ingevuld. 

5. Bekijk onze tips

Zeker dat je weet hoe je alle belangrijkste posten ingeeft? Er is de jongste jaren wel wat veranderd, bijvoorbeeld met de aangifte van de woonlening. Ook op het vlak van beroepskosten wijzigen er elk jaar wel een paar kleinigheden, zoals dit jaar over de regelgeving voor de elektrische fiets. Bent u van plan om die kosten te bewijzen, dan hebben we daarvoor een simulator waarmee u deze complexe berekening in een handomdraai kunt maken. Herlees al onze tips in ons dossier belastingen, en ga dan pas écht aan de slag. 

6. Wacht niet tot het aller-allerlaatste moment

De slotweek is er traditioneel een piek in het gebruik van tax-on-web. Serverproblemen zijn er meestal niet meer. Maar donderdagmiddag stuurde een kabelbreuk alles nog eens in de war, waardoor er extra uitstel kwam tot zondagavond 15 juli. Beter niet tot het allerlaatste moment wachten dus. 

7. Bevestig uw aangifte

Niet onbelangrijk detail: vul uw aangifte niet alleen in, maar bevestig ze ook voor verzending. Anders is uw aangifte niet geldig. Als u samen met uw partner een aangifte invult, dan moeten jullie beiden bevestigen, ten laatste op zondag 15 juli om 23.59 uur.

Het bevestigen zelf is een koud kunstje. Als je de aangifte stap voor stap invult, verschijnt onderaan vak XIV van de aangifte 'bevestigen voor verzending'. Op het scherm daarna moet u nog aanvinken dat u de bewijsstukken zult bewaren, en u bent klaar om definitief te versturen.