Au pairs in België worden vaak uitgebuit
Foto: Sebe Emmelot

Jongeren die in een gastgezin verblijven om België beter te leren kennen. Het klinkt mooi, maar velen worden uitgebuit.

Ook uit controles door de inspectiedienst blijkt dat er een hoop misbruiken zijn. Vorig jaar werden slechts 26 gastgezinnen gecontroleerd, in 17 ervan werden misbruiken vastgesteld.

‘Wij pleiten voor de afschaffing van het statuut. Culturele uitwisseling is een nobel doel, maar kan ook op een andere manier geregeld worden’, zeggen Garcia en Marc Willems van de inspectiedienst. Ook de dienst Arbeidsmigratie en Uitzendkantoren houdt al jaren een pleidooi voor de afschaffing van het systeem.

Ijsberg

Zo is er het verhaal van de de 23-jarige Filipijnse Shyn, die als au pair in februari naar België kwam. Ze zou een eigen kamer met een groot comfortabel bed, een televisie en fitnessapparaten krijgen. Maar in werkelijkheid moest ze als au pair van ’s ochtends halfzes tot ’s avonds laat schoonmaken, strijken, eten klaarmaken en voor drie kinderen zorgen. Tot ze er bij neerviel en ziek werd.

‘Wij horen regelmatig dergelijke verhalen’, zegt Omar Garcia van Orca, de Organisatie voor Clandistiene Arbeidsmigranten. ‘En wat wij horen is nog maar het topje van de ijsberg. Want veel au pairs dienen geen klacht in omdat ze niet weten waar en hoe, het land niet kennen en voor eten en onderdak volledig afhankelijk zijn van het gastgezin.’

Statuut

Het au-pairstatuut is eigenlijk in het leven geroepen om jongeren de kans te geven een ander land en een andere cultuur te leren kennen. Ze verblijven gratis in een gastgezin en krijgen minimaal 450 euro zakgeld per maand; in ruil verrichten ze maximaal vier uur per dag licht huishoudelijk werk. ‘Maar in werkelijkheid is het een verborgen kanaal voor arbeidsmigratie en leidt het rechtstreeks tot uitbuiting’, zegt Garcia.