De Nederlandse modeontwerpster Iris van Herpen heeft donderdag in Parijs de ANDAM Fashion Award gewonnen. De prijs geeft jonge, beloftevolle ontwerpers de kans om hun werk te etaleren en om voet aan de grond te krijgen in de modewereld. De Belgische Jean-Paul Lespagnard viel buiten het podium.

De modeprijs wordt uitgereikt door de Franse Association Nationale pour le Développement des Arts de la Mode (ANDAM) en is een initiatief van het Franse Ministerie voor Cultuur. 25 jaar geleden ging de Belg Martin Margiela als eerste met de prijs aan de haal. Andere inmiddels bekende laureaten zijn Viktor & Rolf en Jeremy Scott.

Van Herpen mocht de prijs in ontvangst nemen voor haar herfst/wintercollectie 2014-2015 die de titel ‘Biopiracy’ kreeg. Voor die collectie zocht ze een evenwicht tussen handenarbeid en technologie, biologie en fysica, en de realiteit en het artificiële.

De Nederlandse ontwerpster ontvangt een geldprijs van 250.000 euro waarmee ze haar modelabel kan uitbreiden. Bovendien wordt ze een jaar lang intensief begeleid op het vlak van marketing, financiering, communicatie en productie door François-Henri Pinault, ceo van luxebedrijf Kering. Dat luxeconglomeraat is eigenaar van modehuizen als Gucci, Stella McCartney, Balenciaga en Alexander McQueen.

Verder wint van Herpen voor 10.000 euro aan Swarovski-kristallen en mag de ontwerpster twee collecties voorstellen in de Galéries Lafayette in Parijs.

Jean-Paul Lespagnard

Van Herpen, die voor het tweede jaar op rij genomineerd was voor de award, nam het op tegen zes andere jonge ontwerpers, waaronder de Belgische Jean-Paul Lespagnard. Hij liet zich in 2008 opmerken door in de prijzen te vallen op het modefestival van Hyères. Lespagnard startte in 2011 zijn eigen label op dat meteen werd bekroond met de Brusselse Modo Prijs voor beste ontwerp.