Jonge Belgische krijgt leidinggevende rol in CERN
Petra Van Mulders. Foto: VUB

De 29-jarige dr. Petra Van Mulders, onderzoekster aan de Vrije Universiteit Brussel, krijgt vanaf september voor twee jaar de leiding over een internationaal team van zo’n 80 wetenschappers aan het CERN (Europese Raad voor Kernonderzoek) in Genève. Dat meldt de VUB vandaag.

De groep werkt mee aan een experiment waarbij men deeltjesbotsingen in een deeltjesversneller onderzoekt. Op die manier ontdekten onderzoekers van het CERN in 2012 het fameuze higgsdeeltje.

Meer bepaald wil de groep zogenaamde b-quarks identificeren in de deeltjesbotsingen. Dat zijn de op een na meest massieve elementaire deeltjes. De identificatie van b-quarks is nodig om onder andere de eigenschappen van het higgsboson te kunnen bepalen. Het experiment start in april 2015.

De Vlaamse Petra Van Mulders behaalde in 2006 een master fysica aan de VUB. In juni 2010 behaalde ze de PhD-titel aan de VUB en UA. Na een korte onderbreking voor moederschapsverlof ontwikkelde de jonge academica een innovatieve methode om naar nieuwe quarks te zoeken. Daarnaast legde ze zich toe op het verbeteren van de technieken voor de identificatie van de bekende b-quarks. Het is dat onderzoek dat haar de leidinggevende functie bij CERN opleverde.