Advocaat Piet Van Eeckhaut overleden
Advocaat Piet Van Eeckhaut. Foto: Michiel Hendryckx

Piet Van Eeckhaut, één van de meest kleurrijke figuren aan de Vlaamse balie, is deze nacht onverwachts overleden op vakantie in Turkije. De advocaat werd 74. Dat heeft de familie van Van Eeckhaut zo net bevestigd. De advocaat gold als een toppleiter en trad op in meer dan honderd assisenzaken. Van Eeckhaut was ook actief in de politiek voor SP.A.

Piet Van Eeckhaut werd geboren in het Aalsterse arbeiderskwartier Mijlbeek. Na zijn middelbare studies trok hij naar de Gentse universiteit om er opleidingen in de rechten en de wijsbegeerte te volgen. Hij vestigde zich in Gent als advocaat en pleitte in enkele spraakmakende rechtszaken. Hij functioneerde ook als stafhouder van de Gentse Balie van 1991 tot 1992. Van Eeckhaut was ook doctor in de Wijsbegeerte en engageerde zich om het Filmfestival van Gent te helpen uitbouwen. 

In de jaren ‘70 waagde Van Eeckhaut de sprong in de politiek. In 1976 werd hij schepen van Onderwijs en Toerisme in de stad Gent in de toenmalige CVP-BSP-coalitie. In 1984 werd Van Eeckhaut fractieleider voor de SP in de Oost-Vlaamse provincieraad. Tussen 1994 en 2006 functioneerde hij als provincieraadsvoorzitter. 

Toch kwam de advocatuur bij Van Eeckhaut op de eerste plaats. Een functie waarin hij moest pleiten in een aantal beruchte assisenzaken. Vaak diende hij ook de degens te kruisen met die andere grote pleiter, Jef Vermassen. Zo was er de beerputmoord in 1996. Op het proces rond moordenaar Freddy Horion nam hij de verdediging op zich van mededader Roland Feneuille, dit maal aan de zijde van Vermassen. 

Wat dreef Van Eeckhaut als advocaat?  ‘Ik ben absoluut geen idealist’, zei hij in 2013 in een dubbelinterview met Jef Vermassen in De Standaard. ‘’Ik ben geen advocaat omwille van de rechtvaardigheid. Ik ben advocaat geworden omdat ik dit werk zeer graag doe. Ik heb er het talent en de feeling voor. Ten tweede doe ik het omdat ik er uitstekend mijn brood mee verdien. Ik geniet dat ik als zoon van een kleine arbeidersfamilie de sociale sprong heb gemaakt, waardoor ik mij een en ander kan veroorloven.’

Van Eeckhaut laat een vrouw en drie dochters na. Dochter Nina Van Eeckhaut trad in de voetsporen van haar vader en is nu zelf een gerespecteerde advocate. Zij trad onder meer op in het proces tegen Kim De Gelder. Liesbeth en Els zijn actief bij Gentse SP.A..