De Uruguyaanse spits Luis Suárez is vier maanden geschorst voor het bijten van de Italiaanse verdediger Giorgio Chiellini. Dat betekent dat zijn WK voorbij is.

De onafhankelijke tuchtcommissie van de wereldvoetbalbond vindt dat de 27-jarige spits wangedrag heeft vertoond en heeft hem voor vier maanden geschorst. Hij is ook voor negen internationale wedstrijden geschorst en krijgt een boete van bijna 82.000 euro.

Tijdens de met 1-0 gewonnen match van Uruguay tegen Italië maandagavond beet Suárez plots tegenstander Chiellini. De scheidsrechter had niets gezien en liet voortspelen. Maar de FIFA stelde gisteren een onderzoek in.

‘Zo’n gedrag kan op geen enkel voetbalveld aanvaard worden, en zeker niet op een WK waar miljoenen mensen naar de voetbalsterren op het veld zien’, zegt Claudio Sulser, de voorzitter van de tuchtcommissie nu.

Suárez zelf verklaarde dat hij tegen de Italiaanse tegenstander was gelopen. Voor de bondsvoorzitter van Uruguay is het helemaal geen uitgemaakte zaak of Suárez zijn tegenstander beet. De Uruguayaanse voetbalbond gaat in beroep tegen de schorsing.

De Uruguayanen plaatsten zich dankzij de 1-0 zege voor de achtste finales. Daarin nemen ze het zaterdag op tegen Colombia. Zonder Suárez dus. Het was de derde keer dat de speler een tegenstander beet.