Koning Albert haakt af voor nationale feestdag: ‘Hij speelt soloslim’
Koning Filip en koning Albert. Foto: Photo News

Voor het eerst in meer dan twee decennia zullen koning Albert en koningin Paola de nationale feestdag in het buitenland doorbrengen en niet met de familie en de rest van het land vieren. Het Paleis heeft het echtpaar wel degelijk uitgenodigd voor de feestelijkheden op 21 juli, maar Albert en Paola zijn niet van plan om vervroegd terug te keren uit vakantie.

Ook koningin Fabiola (86) stuurt wellicht haar kat, om gezondheidsredenen. De laatste publieke verschijning van de weduwe van koning Boudewijn dateert al van eind juli vorig jaar. Prinses Astrid en prins Laurent gaan wel in op de uitnodiging om de nationale feestdag bij te wonen.

Volgens Het Laatste Nieuws is het forfait van Albert en Paola zwaar gevallen bij koning Filip. Er zou binnenskamers groot ongenoegen heersen over ‘de zoveelste blijk van een totaal gebrek aan interesse’, luidt het. ‘Filip heeft niet liever dan dat zijn vader naast hem op de tribune zit tijdens het defilé. De nationale feestdag is een hoogdag voor de koninklijke familie. Nu creëert Albert alweer het beeld van een totaal verscheurde familie. Hij speelt helemaal soloslim.’

Koning Albert en koningin Paola verblijven al twee weken in Griekenland. Ze worden tijdens hun vakantie vergezeld door Pascal Vrebos, de journalist van RTL-TVi die eerder deze maand een tv-interview met hen afnam. Hij stond al sinds september in nauw contact met de oud-vorst, ter voorbereiding op die uitzending. Vrebos en Albert brachten daarvoor lange avonden samen door, soms tot één uur ‘s nachts.