Herentals

Doe-het-zelver knapt vluchthuis van CAW Op

Doe-het-zelfketen Gamma heeft de opbrengst van zijn actie op Internationale Vrouwendag gebruikt om werken uit te voeren bij CAW De Kempen in Herentals. Het vluchthuis van de organisatie kreeg zo een mooie opknapbeurt.

De actie, waarbij Gammaklanten hun verkregen kortingsbonnen konden terugschenken, bracht in totaal 4.112 euro op. De zaak verdubbelde het ingezamelde bedrag, zoals beloofd, en rondde dit bedrag nog eens af tot 10.000 euro. De afgelopen maand knapte Gamma's klusteam enkele verouderde studio's van het Centrum Algemeen Welzijnswerk op.

Het gaat over studio's die dienstdoen als vluchthuis. Daar kunnen gevluchte vrouwen, die geconfronteerd worden met intrafamiliaal geweld, intrekken na een periode van acute opvang. Eens hun situatie stabieler is, krijgen ze in deze studio's de nodige ademruimte en de mogelijkheid om hun leven terug in eigen handen te nemen. Gamma herstelde voornamelijk deuren, muren, keukens en gaf alle ruimtes een nieuw likje verf.

52 dagen in vluchthuis

Het CAW is tevreden met de helpende handen. ‘Alleen al in ons vluchthuis in de Kempen vingen we vorig jaar 72 mensen op. Dat waren 28 vrouwen en 44 kinderen’, zegt Patrick Jansen van CAW Kempen. In totaal ging het om 29 gezinnen, waarvan 20 van allochtone afkomst. Maar ook mannen kunnen vluchten uit een situatie van geweld. ‘De gemiddelde verblijfsduur van een persoon bij ons is ongeveer 52 dagen. Als iemand opnieuw in zo’n bedreigende situatie zou komen, zal deze sowieso naar een ander vluchthuis verwezen worden.’

‘De vluchthuizen van de CAW's zijn geheime vluchthuizen. Zo kunnen de slachtoffers er veilig opgevangen worden, zonder dat hun partner hen kan komen opzoeken of weghalen. De adressen blijven dus geheim’, besluit Jansen.