Oud-collega’s Becaus verrast door senatorschap
Foto: BELGA

Dat voormalig VRT-anker Jan Becaus voor N-VA als senator gaat zetelen maakt op Twitter heel wat reacties los. Heel wat oud-collega’s reageren verrast, al merken sommigen op dat “de Vlaamse reflex” van Becaus onder vier ogen af en toe wel naar boven kwam.

Wetstraatjournaliste Goedele Devroy en presentatrice Ihsane Chioua Lekhli van De Zevende Dag geven publiek toe verrast te zijn. Nieuwslezer Fatma Taspinar hield het nog beknopter op “holy smoke”.

Toch komt het nieuws niet voor alle oud-collega’s als een complete verrassing. Politiek journalist Johny Vansevenant kreeg tijdens privégesprekken al een aanwijzing over zijn politieke voorkeur.

Voormalig VRT-collega en kersvers partijgenoot Siegfried Bracke herinnert dan weer aan het artikel op zijn eigen blog, neergepend toen Becaus vorig jaar afscheid nam van de VRT-nieuwsdienst. “Niets is wat het lijkt. Zelfs Jan Becaus niet”, schreef de N-VA’er toen. “Becaus heeft over weinig geen uitgesproken mening, maar hij spreekt ze alleen uit bij intimi, in vertrouwen. Ook dan blijkt niets te zijn wat het lijkt, en zelfs dat niet. Over god en vaderland, over koning en kardinaal, over links en rechts.”

Kathleen Cools had meteen al een uitnodiging voor Becaus klaar. Ivan De Vadder meldt het dan weer alleen voor de volledigheid.

De opvolgers van Becaus bij het Journaal houden het - naar de traditie van hun voorganger - erg neutraal in hun reacties. Hanne Decoutere kondigde het nieuws slechts aan op Twitter, Goedele Wachters hield het bij een verwijzing naar een legendarische uitspraak van Becaus.

Media

Ook andere mediafiguren die niet rechtstreeks met Becaus samenwerkten uiten hun mening. Ook daar is er vaak een kwinkslag, maar wel steeds met het nodige respect voor Becaus.