Extremistische propaganda is opvallend toegankelijk op sites zoals Facebook. Voor de rekrutering van extremisten spelen de sites dan ook een cruciale rol. ‘Facebook is het nieuwe Mein Kampf’, klinkt het in de ochtendeditie van De Standaard.

Tot voor kort bestond er geen Belgisch onderzoek naar de rol die sociale media spelen bij de radicalisering van jongeren. Er waren vermoedens van invloed, maar het bleef onduidelijk hoe de vork precies aan de steel zit. Uit onderzoek van de universiteiten van Gent en Louvain-La-Neuve bij zesduizend jongeren blijkt nu dat sites als Facebook voor bepaalde jongeren ‘een sterke katalysator op het pad naar gewelddadig extremisme’ zijn, zegt criminoloog Lieven Pauwels in De Standaard.

‘Zoals vroeger het Rode Boekje van Mao of Mein Kampf extremistische ideeën voedden, gebeurt dat vandaag via sociale media’, klinkt het. ‘Via dat kanaal is de toegang uiteraard zeer eenvoudig en is de stroom aan boodschappen amper te overzien. De snelheid is zeer intens.’

De propaganda komt uit allerlei hoeken: religieus, ideologisch links en rechts, ingegeven door dierenwelzijn, enzovoort. Vandaag zijn nog altijd verschillende Facebookgroepen gewijd aan het Animal Liberation Front, die van Sharia4Belgium was maandenlang een trefpunt voor extremisten, en de Nederlandse site van Blood and Honour werd – ‘back with a bang!’, zo staat er – onlangs vernieuwd.

‘Wie actief op zoek gaat naar radicale contacten via nieuwe sociale media heeft wel een grotere kans om politiek of religieus geïnspireerd geweld te plegen’, klinkt het nog.