Jean-Paul Lespagnard maakt kans op prestigieuze modeprijs
Jean-Paul Lespagnard Foto: CatwalkPictures

De Belgische ontwerper Jean-Paul Lespagnard is een van de zeven kanshebbers voor de modeprijs die wordt uitgereikt door het Franse Association Nationale pour le Développement des Arts de la Mode (ANDAM). De Belg Martin Margiela was 25 jaar geleden de allereerste winnaar van deze modeprijs.

Jean-Paul Lespagnard, geboren in Luik, werd voor het eerst opgemerkt door het grote publiek op het modefestival van Hyères, waar hij in 2008 twee prijzen wegkaapte. In 2011 lanceerde de ontwerper - die de kneepjes van het vak leerde bij Anna Sui in New York en Annemie Verbeke- zijn eigen label en werd meteen bekroond met de Brusselse Modo Prijs voor beste ontwerp.

Nu maakt Lespagnard, die modejournaliste Suzy Menkes tot zijn fans mag rekenen, kans op de prestigieuze Franse ANDAM-modeprijs, een initiatief van het Franse ministerie voor Cultuur dat mede gefinancierd wordt door de stichting van Pierre Bergé, de rechterhand van de overleden ontwerper Yves Saint Laurent.

De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1989, toen de Belg Martin Margiela ermee aan de haal ging. Nog meer Belgische laureaten van de prijs zijn Véronique Leroy (1991), Cathy Pill (2005), Christian Wijnants (2006), Bruno Pieters (2007) en Anthony Vaccarello (2011).

Of we nog een Belgische naam aan dat lijstje mogen toevoegen, weten we op 3 juli, wanneer de winnaar voor le Grand Prix de l’ANDAM wordt bekendgemaakt. Lespagnard moet het opnemen tegen de Nederlandse Iris van Herpen (voor het tweede jaar op rij genomineerd), Rad Hourani, Yiqing Yin, Steven Tai, Études Studio en Fausto Puglisi.

Geldprijs ter waarde van 250.000 euro

Een 19-koppige jury met onder andere Bergé zelf, maar ook Renzo Rosso (ceo van Diesel) en fotografe Ellen von Unwerth, beslist wie van de zeven de titel én bijbehorende geldprijs van 250.000 euro wordt toebedeeld.

Bovendien mag de winnaar ook rekenen op begeleiding van niemand minder dan François-Henri Pinault, ceo van het Franse luxeconglomeraat Kering dat eigenaar is van grote modehuizen zoals Gucci, Stella McCartney, Balenciaga, Alexander McQueen en Saint Laurent.

Naast de hoofdprijs wordt in Parijs ook een tweede prijs uitgereikt ter waarde van 75.000 euro voor jonge ontwerpers: le Prix des Premières Collections. Daarvoor werden de drie modelabels Coperni, Gauchère en Monographle genomineerd.