Paus probeert Israël en Palestina te verzoenen
Foto: REUTERS

Paus Franciscus pleit voor een ‘tweepartijenoplossing’ waardoor Israël en Palestina in vrede kunnen samenleven. Dat heeft hij gezegd tijdens een bezoek aan het land. Hij nodigde de presidenten van beide landen uit voor een gezamenlijk gebed in het Vaticaan.

De leider van de katholieke kerk zei tijdens een ontmoeting met de Palestijnse leiding rond president Mahmoed Abbas dat beide zijden hun inspanningen moeten verdubbelen om een einde te maken aan het “steeds meer ondraaglijk wordende” conflict en om een stabiele vrede te bereiken. “Voor het welzijn van allen is het nodig de inspanningen en initiatieven op te voeren om condities voor een stabiele vrede te scheppen”, zei Franciscus tegen Abbas die hij “vriend” en een “man van vrede” en “vredesstichter” noemde.

Volgens Abbas is het bezoek van de Argentijnse kerkleider een “signaal naar de hele wereld om te herinneren aan het moeilijk leven in Palestina”. “Van hieruit stuur ik een boodschap naar onze buren, de Israëli’s. Kom en laat ons een rechtvaardige vrede bewerkstelligen”.

‘Toegevingen doen’

De leider van de kerk van Rome brak een lans voor een tweepartijenoplossing waarbij elke zijde het recht moet hebben naast elkaar te leven, in vrede en veiligheid, binnen de internationaal erkende grenzen. Volgens Franciscus heeft het conflict tussen Israëli’s en Palestijnen dramatische gevolgen, want het leidt tot “onveiligheid, tot ontzegging van rechten (..) en tot lijden van alle mogelijke aard”.

Beide zijden moeten toegevingen doen, aldus Franciscus die zich ook verheugde over de “goede betrekkingen tussen de Heilige Stoel en de “staat Palestina”.

Scheidingsmuur

Paus Franciscus heeft zondag in de Palestijnse stad Bethlehem onverwachts halt gehouden aan de scheidingsmuur die Israël op de bezette Westelijke Jordaanoever heeft opgetrokken, zo hebben journalisten van het Franse persbureau AFP en getuigen vastgesteld.

De kerkleider stapte uit zijn gesloten voertuig om enkele minuten te vertoeven aan de voet van de hoge betonnen muur, op een plaats waar zich een uitkijktoren bevindt.Dit gebeurde kort na zijn ontmoeting met de Palestijnse president Mahmoed Abbas die de paus deelachtig had gemaakt van de “afschuwelijke muur die Israël op onze grond optrekt”.

Gezamenlijk gebed

Paus Franciscus heeft zondag, op bezoek in Bethlehem, de Israëlische president Shimon Peres en diens Palestijnse collega Mahmoed Abbas uitgenodigd voor een gemeenschappelijk gebed voor vrede. De leider van de katholieke kerk stelt voor dit “intense” gebed zijn woning in het Vaticaan ter beschikking.

De Israëlische president Shimon Peres heeft de uitnodiging van Franciscus meteen aanvaard, zo berichtte de Jerusalem Post.