Ultiem kopstukkendebat VTM afgelast
De politici lezen een verklaring voor aan het publiek Foto: Werner Rommers

'Het Ultieme Debat' met de zes grote Vlaamse partijen dat normaal zaterdagavond op VTM zou worden uitgezonden, is afgelast naar aanleiding van de dodelijke schietpartij in Brussel. Vorige week had VTM ook al ’Het Grote Debat’ afgelast omwille van het overlijden van ex-premier Dehaene. 'We veroordelen deze verschrikkelijke aanslag ten stelligste en beëindigen hiermee de campagne', zo sprak minister-president Kris Peeters het opgedaagde publiek toe in naam van de zes partijen.

Na 'Zijn er nog vragen' op Eén, vrijdag, stond zaterdagavond nog een ultiem debat met dezelfde zes partijen gepland op VTM. De opnames zouden starten om 20.30 uur, de uitzending was gepland voor 22.45 uur.

Naar aanleiding van de schietpartij in het Joods Museum in Brussel besloten de partijvoorzitters echter de campagne stop te zetten. Dat gebeurde na gezamenlijk overleg aan de ingang van het VTM-gebouw, waar de ruim tweehonderd publieksgasten intussen aankwamen.

In naam van de zes partijen bracht minister-president Peeters de gasten op de hoogte van de beslissing. 'Uit respect voor de slachtoffers van de aanslag, en hun families, in het Joods Museum in Brussel, beslissen de partijen na gezamenlijk overleg om het Ultieme Debat van VTM niet te laten doorgaan. We betuigen ons diepste medeleven aan de Joodse gemeenschap en alle betrokkenen', klonk het.

Het VTM-debat was al een keer uitgesteld naar aanleiding van het plotse overlijden van Jean-Luc Dehaene en de beslissing van CD&V om de campagne tijdelijk stil te leggen. 'Uiteraard hebben wij alle begrip en respect voor deze beslissing. We sluiten ons daar dan ook bij aan', reageerde VTM-hoofdredacteur Kris Hoflack nog.