Russisch virus geïdentificeerd

Buitenlandse Zaken besmet door ‘Snake’

Het computervirus dat Buitenlandse Zaken heeft aangevallen heet ‘Snake’. Het virus wordt door de veiligheidsdiensten aanzien als het middel bij uitstek van de Russen om de wereld te begluren. Bij Buitenlandse Zaken is de schoonmaak aan de gang.

Specialisten van de Militaire Inlichtingendienst hebben het ‘virus’ dat de computers van Buitenlandse Zaken heeft besmet, kunnen identificeren als ‘Snake’. Dat hebben betrouwbare bronnen aan De Standaard bevestigd.

‘Snake’ werd al ontdekt in eerdere dossiers van spionage in het buitenland waarvan de Russen de hoofdverdachten waren. Na de eerdere ontdekking werd het virus grondig geanalyseerd door experten. Dat maakte het voor de Belgische veiligheidsdiensten nu makkelijker om het te identificeren.

De spionnen – allicht de Russen – zouden in de computers van Buitenlandse Zaken via Snake al zeker één vertrouwelijk diplomatiek rapport over Oekraïne hebben kunnen onderscheppen. Het verslag in kwestie werd naar verluidt verstuurd via een onbeveiligde mailbox van een ambtenaar van Buitenlandse Zaken. Allicht is de schade wel nog groter dan dat ene rapport.

Snake of ‘Ouroboros’ wordt door specialisten aanzien als een van de meest performante spionagevirussen die er bestaan. Het virus kreeg de naam ‘Ouroboros’ omdat in de software een symbool uit de oudheid voorkomt. Dat symbool stelt een slang voor die in haar eigen straat bijt: de Ouroboros.

Computerexperts van de Duitse beveiligingsfirma G Data brachten in februari van dit jaar als eerste een rapport uit over Snake. ‘Dit virus kan werkelijk alle documenten, tabellen, afbeeldingen enzovoort van op een computer onderscheppen’, zegt Eddy Willems, beveiligingsexpert bij G Data. ‘Ouroboros valt voor een stuk te vergelijken met een wormvirus. Als het op één computer in een netwerk binnen is geraakt, plant het zich zeer snel voort naar de andere apparaten. Die communiceren ook onderling met elkaar. En doordat het op zoveel toestellen tegelijk aanwezig is, vindt het altijd wel een weg om de gestolen data naar buiten te krijgen.’

Kort samengevat doet het virus twee dingen op een computer. In de eerste plaats installeert het kwaadaardige software die nagaat wat er allemaal aan interessante (in casu diplomatieke) info op een toestel staat en binnenkomt. Daarnaast maakt het virus een verborgen opslagruimte aan waar die interessante bestanden naar worden gekopieerd. Er komt ook een laag rond, zodat die zijn versleuteld. Vandaar worden de gestolen pakketten versluisd naar de buitenwereld. G Data noemt Snake een van de meest geavanceerde hackersprogramma’s die de firma ooit heeft geanalyseerd. ‘De investering om een compleet pakket zoals dit te bouwen is ongelooflijk groot’, klinkt het.

Schoonmaak

Een maand geleden was Snake nog internationaal nieuws toen een Brits onderzoeksbureau schreef dat tientallen computersystemen in Oekraïne door Snake besmet waren. Waaronder de computers van de regering.

Een pak elementen maken dat niemand er echt aan twijfelt dat het virus uit Rusland komt. De code van het virus is in het Russisch geschreven. Daarnaast lijkt de malware zeer sterk op een oud virus dat traditioneel aan de Russische inlichtingendiensten wordt gelinkt. De Britse firma die in maart een rapport over Ouroboros schreef, stelde tijdens het onderzoek ook vast dat het virus vooral actief is tijdens de kantooruren van de tijdzone in Moskou. Als klap op de vuurpijl staat in de softwarecode de naam van de ontwikkelaars: ‘Vlad’ en ‘Gilg’.

De FOD Buitenlandse Zaken liet gisteren haar netwerk compleet van het publieke internet afsluiten. Eigen IT-experts werkten samen met mensen van de militaire inlichtingendienst ADIV aan de schoonmaak van het virus.

Enkel interne communicatie was nog mogelijk, bijvoorbeeld via de diplomatieke telexen of het eigen e-mailsysteem.

Maar gemeenten konden geen paspoorten meer uitreiken omdat ze dat moeten doen via een publieke site van Buitenlandse Zaken. Ondertussen is dat laatste probleem opgelost.

Vertrouwelijk diplomatiek rapport over toestand in Oekraïne gelekt

Sport
 1. BUITENLAND. Kompany keert terug met gelijkspel, Atletico verliest topper
 2. Hamilton zegeviert tijdens GP van de USA en nadert op Rosberg
 3. Mamelodi Sundowns wint CAF Champions League
 4. VIDEO. Standard dolt met weerloos Waasland-Beveren
 5. VIDEO. AA Gent lijdt onwaarschijnlijke nederlaag in blessuretijd op Eupen
 6. Mathias Vosté schaatst Belgisch record op 500 meter
 7. Fransman Lebesson kroont zich tot Europees kampioen tafeltennis
 8. GP van de USA: startgrid
 9. VIDEO. Matig Genk pakt in slotfase scalp van STVV na frommelgoal
 10. Inter-coach de Boer: ‘Weet niet of ik woensdag nog trainer ben’
 11. Video Mark Cavendish die wint op een F1-circuit, dat ziet er zo uit
 12. Jonas Coreelman bevestigt uitstekende vorm in Aken met nieuw persoonlijk record
 13. Lecluyse wint 200 meter wisselslag in Compiègne
 14. Olympic Essenbeek Halle en AC Meetjesland winnen opener CrossCup in Gent
 15. De Ketele en De Pauw bezorgen België zesde medaille op EK piste
 16. Vasil Kiryienka pakte de bloemen in Chrono des Nations
 17. Pieter Devos leidt in Wereldbeker na vierde plaats in Helsinki
 18. Yannik Reuter gaat onderuit in finale van Challenger Brest
 19. Red Flames zetten Rusland opnieuw opzij in oefenmatch
 20. Carreno Busta houdt Fognini van titel op ATP-toernooi Moskou