De abdij van Averbode heeft naast haar eigen kaas en brood, ook een eigen bier voorgesteld. Het blond bier met een alcoholpercentage van 7,5 procent kreeg eenvoudigweg de naam Averbode, zo schrijft Gazet van Antwerpen.

De komst van het nieuwe patersbier werd vorige zomer aangekondigd door de abdij in de deelgemeente van het Vlaams-Brabantse Scherpenheuvel-Zichem, waar ook al van de 14de tot begin 20ste eeuw bier werd gebrouwen. Het nieuwe bier is dan ook een eerbetoon aan de geschiedenis van de abdij.

Bij het maken van het bier wordt de zogenaamde techniek dry hopping wordt toegepast: een of meerdere hoppen worden aan het toegevoegd tijdens of na het gistingsproces. Daardoor komt het hoparoma beter naar voren en smaakt het brouwsel eerder fruitig dan bitter.

De Norbertijnen zijn voor het brouwen van het bier in zee gegaan met Brouwerij Huyghe uit Melle, de producent van het bekende Delirium Tremens. Averbode zal in flesjes van 33cl en flessen van 75cl in de handel verkrijgbaar zijn. Het bier is vanaf vandaag te koop in de winkel van de abdij en wordt vanaf 30 april ook verkocht bij Delhaize.

Hun eerste abdijbier wordt dan wel gebrouwen bij Huyghe, maar de paters willen binnenkort wel een eigen microbrouwerij in hun abdij. ‘Het bier dat daar gebrouwen wordt, zal enkel in de abdij te proeven zijn en zal een lager alcoholpercentage bevatten. Zo kan men het brouwen van bier van dichtbij volgen’, klinkt het in Gazet van Antwerpen.