Werkwilligen Lanxess: 'Veel mensen willen aan het werk, liever vandaag dan morgen'
Foto: Photo News
Werkwillige werknemers van Lanxess Rubber NV in Zwijndrecht hebben in een open brief aan politici, media en vakbondsorganisaties hun ongerustheid uitgedrukt over het sociaal conflict bij de rubberproducent. Bij het bedrijf gaat de staking van de arbeiders haar zesde week in. Een lang verzoeningsgesprek tussen werkgever en vakbonden maandag draaide op niets uit.

'Vele werknemers - arbeiders, bedienden en kaderleden - maken zich ernstig zorgen over het voortbestaan van onze fabriek. Met deze brief willen wij onze stem ook laten horen. Niet alle werknemers steunen de onverzettelijke houding van enkelingen. Een meerderheid wil liefst zo snel als mogelijk terug naar een normale situatie', klinkt het in de open brief die ondertekend werd met 'De werkwillige werknemers van Lanxess Rubber nv te Zwijndrecht'.

De bezorgde werknemers benadrukken over 'uitstekende arbeidsvoorwaarden' te beschikken en stellen 'dat veel mensen snel terug aan het werk willen, liever vandaag dan morgen'. 'We weten dat ons bedrijf door moeilijke tijden gaat, dus willen we onze werkzekerheid door het onverantwoord gedrag van enkelingen niet op het spel laten zetten.'

De bezorgde werkwilligen zijn er van overtuigd dat de vestiging in Zwijndrecht een toekomst heeft. 'Ook de Raad van Bestuur van de Lanxess Groep heeft altijd getoond te geloven in de productiesite in Zwijndrecht, door de vele investeringen de jongste jaren. Dat vertrouwen is de voorbije weken zeker ernstig geschaad', luidt het nog in de brief waarmee de werkwillige werknemers steun willen vragen voor hun zaak.

Verzoeningspoging draait uit op sisser

De staking bij de arbeiders van Lanxess in Zwijndracht zit momenteel in haar zesde week. Vanaf maandagmiddag zaten vakbonden en directie op uitnodiging van de voorzitter van het paritair comité samen voor een verzoeningsvergadering die tot ongeveer 1.30 uur ‘s nachts duurde, maar zonder uitkomst bleef.

Dat overleg verliep volgens de bonden niet constructief. ‘De werkgever gaf op één puntje, dat van de glijtijden, toe, maar hield eraan dat afspraken die vandaag niet in een cao gebetonneerd zijn, eenzijdig opgezegd kunnen worden’, zegt ACV-secretaris Inge Paeshuys ook namens ABVV.

‘Het is jammer vast te stellen dat dat de inzet is van het sociaal overleg. Men wil de afbraak van verworvenheden die jarenlang opgebouwd werden.’ De bonden zullen woensdag de mensen op het terrein informeren en zien wat daaruit volgt.

'Zware wolken trekken samen'

Ook bij de directie is men ‘zacht uitgedrukt bijzonder zwaar ontgoocheld’ en klinken de woorden steeds forser. ‘We hebben meer dan voldoende op tafel gelegd, maar daar gaat het niet om. Het gaat hier om macht’, zegt woordvoerder Philippe Van Wassenhove. ‘Maar de bonden vergissen zich. Een fabriek wordt gerund door een bedrijf en dat gebeurt in overleg, maar het bedrijf blijft uiteindelijk verantwoordelijk.’

De directie gaat zich nu beraden over de volgende te zetten stappen. ‘Er zijn bijzonder zware wolken aan het samentrekken. Het kan op korte tijd opklaren, maar er kan bijzonder veel schade aangericht worden ook’, vervolgt Van Wassenhove.

‘Er is continu overleg met de hoofdzetel in Keulen en elke stap die lokaal gezet wordt, wordt opgevolgd. De druk vanuit de hoofdzetel kan moeilijk hoger. Je zit nu al aan acht weken productieverlies. Wij willen er zo snel mogelijk uitraken, maar er zijn andere partijen die dat niet willen. De vakbonden lokaal, regionaal én nationaal moeten beseffen dat ze met de toekomst van 425 werknemers aan het spelen zijn. Men zou dat goed moeten beseffen’, besluit Van Wassenhove.

Er werd geen nieuwe datum voor verder sociaal overleg gepland.