Russische veiligheidschef looft veiligheid tijdens Winterspelen Sotsji
Onze landgenoot Bart Swings in actie in Sotsji. Foto: BELGA

Alexander Bortnikov, de topman van de Russische geheime dienst FSB, is tevreden over de internationale samenwerking met betrekking tot de veiligheid tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji. “Mogelijke aanslagen konden verhinderd worden dankzij de samenwerking tussen veiligheidsdiensten uit Rusland en andere landen”, vertelde hij woensdag tijdens een persconferentie.

“Ik wil de collega’s uit de andere landen dan ook bedanken voor hun vertrouwen”, besloot Bortnikov.

De Winterspelen in Sotsji waren niet enkel de duurste, maar ook de meest beveiligde Olympische Spelen in de geschiedenis. Uit vrees voor aanslagen van islamistische rebellen zette Rusland een ongeziene troepenmacht op de been in en rond Sotsji. De veiligheidsmaatregelen werden nog fors opgevoerd na twee bomaanslagen in Volgograd, die in totaal aan 34 mensen het leven kostten.

De resultaten mogen gezien worden, want uiteindelijk verliepen de Spelen zonder noemenswaardige incidenten. Even was er opschudding toen twee activistes van punkgroep-annex-burgerrechtengroepering Pussy Riot op verdenking van diefstal in een hotel werden opgepakt, maar zij werden al snel weer vrijgelaten.