Groen: ‘Regering moet wet op internetverkeer intrekken’
Stefaan Van Hecke. Foto: BELGA

De Belgische regering moet de wet op de gegevensbewaring bij internetproviders schrappen. Dat zegt Groen-fractieleider in het federaal parlement Stefaan Van Hecke in een reactie op de uitspraak van het Hof van Justitie van de EU. Die bepaalde dat de Europese richtlijn over de materie een inbreuk is op de privacywetgeving.

Vorig jaar werd door minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) en minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) een wet ontworpen over de gegevensbewaring van het internet. Die bepaalt dat Belgische providers een jaar lang gegevens moeten bijhouden over het telefoon- en surfgedrag van klanten.

Die gegevens kunnen ingekeken worden door politie, justitie, de Staatsveiligheid, de militaire inlichtingendienst en de ombudsdienst voor telecommunicatie. De wet, die er kwam als reactie op een richtlijn van Europa, werd in juli 2013 opgenomen in een koninklijk besluit.

‘Groen waarschuwde voor de stemming dat deze wet de privacy aantast. Maar door de koppigheid van de ministers kwam er toch een vergaande inbreuk op de privacy van ons internetverkeer’, stelt Groen-fractieleider Stefaan Van Hecke. Volgens hem had ons land ook het voorbeeld van landen als Duitsland en Roemenië kunnen volgen, die ervoor kozen de richtlijn van Europa niet te volgen, wegens in strijd met hun grondwet.

Nadat het Europees Hof van Justitie de richtlijn vandaag ongeldig verklaarde, vindt Van Hecke dat ons land moet volgen: ‘Gelukkig zijn er nog Europese instanties om de privacy te garanderen. De regering van traditionele partijen moet haar wet nu zo snel mogelijk intrekken.’