Knokke waarschuwt voor overstekende ooievaars

Opgepast voor overstekende ooievaars: dat is de boodschap die op de borden staat die Knokke-Heist volgende week langs de invalswegen naar het Zwin plaatst. Ze moeten voorkomen dat autobestuurders tegen ooievaars aanrijden.

Er leven amper dertig ooievaars in natuurgebied het Zwin. Toch heeft het gemeentebestuur van Knokke-Heist beslist om bordjes langs de invalswegen te plaatsen die autobestuurders waarschuwen.

‘De bordjes komen op plaatsen waar de vogels dikwijls samenkomen om te rusten of te eten’, zeg eerste schepen van Knokke-Heist Maxime Willems (GBL). ‘De ooievaars zitten in weides, op verlichtingspalen of telefoondraden. Als een auto passeert, kunnen ze opgeschrikt worden door het lawaai en over de weg vliegen. Soms zitten ze op hun dooie gemak in het midden van de weg. Met de borden willen we autobestuurders daarop attent maken.’

Volgens het persbericht zouden de ooievaars automobilisten ook kunnen opschrikken of afleiden met ‘hun indrukwekkende verschijning’.

Zijn er dan al zoveel ongevallen gebeurd met laagvliegende ooievaars? ‘Dat niet’, zegt schepen Willems, ‘maar ik heb wel al verhalen gehoord van ooievaars die onder een auto zijn terechtgekomen.’

De gemeente is druk in de weer met de productie van de borden. Volgende week worden ze geplaatst.