Vakbonden Lanxess: ‘Eerst lopende conflict over CAO afhandelen’
Foto: Photo News

De vakbonden ABVV en en ACV, die ook vrijdag afwezig bleven op de bijzondere ondernemingsraad bij butylrubberfabrikant Lanxess in Zwijndrecht, eisen dat eerst de cao-kwestie wordt opgelost vooraleer gepraat wordt over de nieuwe intentie tot collectief ontslag. Daarbij zijn 60 arbeidsplaatsen bedreigd, zo kondigde de directie vrijdag aan.

‘Het is nooit eerder gezien dat de werkgever tijdens een lopend conflict, waarvan hij zelf de sleutel in handen heeft om tot een oplossing te komen, over een ander onderwerp dan wel sociaal overleg wil organiseren’, klinkt het bij de bonden.

‘Als vakbonden hebben we nog steeds de intentie om tot een cao 2013-2014 te komen. De directie zou beter hun energie steken in de totstandkoming van die cao. Toch gaat de werkgever eenzijdig door met de intentieverklaring. Deze zullen we rustig bekijken en analyseren’, luidt het in een persbericht.

Volgens Inge Paeshuys, secretaris voor ACV, was de enige persoon aanwezig op de bijzondere ondernemingsraad een vertegenwoordiger voor de kaderleden.

Of de ondernemingsraad - die volgens de directie ook de start is van de reorganisatieprocedure volgens de wet-Renault - wel kon plaatsvinden, daarover wil Paeshuys enkel kwijt dat dit intern zal bekeken worden. ‘De focus blijft eerst liggen op de cao-onderhandelingen.’