Lanxess in Zwijndrecht schrapt 60 banen
Foto: BELGA
Lanxess Rubber in Zwijndrecht sluit 2 'pilootfabrieken' na het afronden van de ontwikkeling van een nieuwe producttechnologie. Daardoor komen 60 banen op de tocht, een vorige herstructurering reeds inbegrepen. Dat heeft de directie aangekondigd op een bijzondere ondernemingsraad.

In de twee pilootfabrieken die de deuren sluiten testte Lanxess de nieuwe butyrubber-technologie. Die testfase is nu met succes beëindigd waardoor de pilootvestigingen overbodig geworden zijn. Die sluiting kan nu uitmonden in het verlies van 60 banen bij Lanxess. 

In dat aantal is echter ook het jobverlies begrepen van een eerdere herstructuringsronde die opgestart werd in oktober. Volgens de directie zou de huidige herstructurering kunnen verlopen zonder naakte ontslagen via een swt-regeling. Dat is het vroegere brugpensioen. Daartoe wordt het sociaal overleg opgestart volgens de procedure van de wet-Renault.

In de Lanxess-vestiging in Zwijndrecht worden 425 mensen tewerkgesteld.

'Herstructuring staat los van huidige onrust' 

De plannen om de twee pilootvestigingen te sluiten staan los van de huidige onrust bij Lanxess, benadrukt directiewoordvoerder Philippe Van Wassenhove. Lanxess Rubber in Zwijndrecht ligt immers al sinds 6 maart stil.

De reden is de onenigheid tussen vakbonden en directie over het vernieuwen van het huidige cao. Na donderdag hun kat te hebben gestuurd naar een bijzondere ondernemingsraad, lieten de bonden ook vrijdag verstek gaan.

‘We willen eerst het nu al vijf weken lopende conflict oplossen, in plaats van in te gaan op nieuwe provocaties van de directie’, aldus Inge Paeshuys (ACV). Het ABVV sloot zich hierbij aan.