Bij de confrontatie van foorkramers en politie woensdagvoormiddag op de Antwerpse Singel zijn uiteindelijk 43 actievoerders opgepakt. Voor 39 onder hen ging het slechts om een bestuurlijke aanhouding, zij zullen volgens de politie worden vrijgelaten nu de rust lijkt teruggekeerd. Vier manifestanten werden echter gerechtelijk aangehouden, zij worden voorgeleid voor de onderzoeksrechter.

Nadat de foorkramers met zowat 230 vrachtwagens en andere voertuigen verschillende belangrijke kruispunten van de Singel en dus invalswegen van de stad hadden geblokkeerd, besloot de korpschef van de Antwerpse lokale politie na overleg met de Antwerpse procureur en met de burgemeester om na een laatste poging tot overleg de kruispunten te ontruimen.

Bij de daaropvolgende schermutselingen raakten volgens de politie vier agenten lichtgewond. Uiteindelijk werden 43 foorkramers gearresteerd. Vier actievoerders, onder wie de organisator, zullen zich voor de onderzoeksrechter moeten verantwoorden voor onder meer verboden wapendracht, weerspannigheid, kwaadwillige belemmering van het verkeer en opzettelijke slagen en verwondingen. Twee onder hen zouden met hun vrachtwagen op enkele politiemensen zijn ingereden. De vrachtwagen en twee verboden wapens (een mes en een alarmpistool) werden in beslag genomen.

'Acties vooraf aankondigen'

De politie roept de foorkramers op om eventuele nieuwe acties de komende dagen vooraf aan te kondigen, zodat duidelijke afspraken kunnen gemaakt worden om alles zo ordelijk mogelijk te laten verlopen en overlast te vermijden. 'Onaangekondigde acties zoals vandaag zullen niet worden getolereerd', klinkt het.

Protest tegen verhuis Sinksenfoor

Die acties begonnen woensdagochtend rond 6 uur. Honderden foorkramers trokken met vrachtwagens richting Antwerpen en blokkeerden verschillende kruispunten van de Singel. Met de blokkades wilden de foorkramers protesteren tegen de beslissing van het Antwerpse stadsbestuur om de Sinksenfoor te verhuizen naar Spoor Oost in Borgerhout. 

Bedoeling was om zoveel mogelijk verkeerschaos te veroorzaken, wat ook gelukt lijkt te zijn. Het verkeer in en rond Antwerpen lag de hele ochtend stil. 

De Antwerpse politie moest traangas inztten om een blokkade van de foorkramers in Antwerpen te breken op de Antwerpse Singel. 

De foorkramers eisten ook overleg met het stadsbestuur over de Sinksenfoor. Na een belofte van burgemeester Bart De Wever om voor zo'n overleg te zorgen, kraamden de foorkramers iets voor de middag op. Wanneer het overleg tussen beide partijen zal plaatsvinden, is nog niet bekend.  

Richting Stadhuis?

De Antwerpse politie vreesde eerder dat de foorkramers omwille van die eis tot overleg ook zouden afzakken naar het Stadhuis. De buurt rond de Grote Markt werd daarom afgegrendeld. Aan de Grote Markt in Antwerpen stond een waterkanon opgesteld en de politie had ook gewapende agenten te paard ingezet. Daarnaast werden er ook prikkeldraadversperringen geplaatst.

Hinder bij De Lijn

Ook De Lijn ondervond vanochtend heel wat hinder door de blokkade. Vooral bussen zaten vast tussen de rest van het verkeer. Trams zaten dan weer overvol, aangezien heel wat pendelaars zich genoodzaakt zagen om buiten de Singel hun wagen achter te laten op een parking.