‘Uitsluiting van Rusland contraproductief’
Foto: AFP

Rusland vindt de beslissing van de G7 om voorlopig zonder Rusland verder te gaan contraproductief. Moskou zelf blijft geïnteresseerd in contacten met de zeven belangrijkste industrielanden, zegt de woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin.

De leiders van de G7 beslisten gisteren om elke deelname aan de G8 op te schorten tot Rusland zijn houding tegenover Oekraïne verandert. In juni zullen ze in Brussel samenkomen in plaats van in het Sotsji, zonder Rusland. Het zal de eerste keer dat Rusland uit de jaarlijkse top wordt uitgesloten sinds het land werd toegelaten in 1998.

‘Wat betreft de contacten met de G8-landen, wij staan open voor hen, wij zijn in hen geïnteresseerd’, reageert Poetins woordvoerder Dmitry Peskov. ‘Maar de onwil van andere landen om de dialoog verder te zetten is zoals wij het zien contraproductief, zowel voor ons als voor onze partners’.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov maakte voor het overleg van de G7 gisteren al duidelijk dat hij niet onder de indruk is van een mogelijke uitsluiting van Rusland. ‘Tegenwoordig worden alle belangrijke kwesties toch in de G20 besproken’, zei hij.

De VS en de EU hebben als reactie op de annexatie van de Krim ook sancties opgelegd tegen Rusland. De G7-leiders waarschuwden gisteren dat ze economische sancties zullen nemen mochten de Russen Oekraïne verder destabiliseren.