‘Chemie moet waken over competitiviteit’
Foto: jobat.be
De tewerkstelling in de chemische sector in ons land is al decennia stabiel. “We staan sterk, maar nu er wereldwijd nieuwe spelers en nieuwe productie-installaties opduiken, moeten we waken over onze competitiviteit”, zegt Frank Beckx van essenscia vlaanderen.

De chemische industrie, de sector van de kunststoffen en de life sciences zoals de farma- en biotechsector vertegenwoordigen in Vlaanderen 60.000 directe en meer dan 100.000 indirecte arbeidsplaatsen.

In tegenstelling tot andere industriële activiteiten is de tewerkstelling binnen deze sectoren de voorbije decennia relatief stabiel gebleven. “De voorbije dertig jaar heeft het aantal werknemers op Belgisch niveau steeds tussen de negentig- tot honderdduizend geschommeld”, zegt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van koepelorganisatie essenscia vlaanderen. “Een dramatische terugval zoals andere industrieën heeft de chemie niet gekend. Dat heeft te maken met de groei van de farmaceutische sector maar ook met het investerings- en innovatiepeil van de chemie.”

Omdat steeds meer diensten worden geoutsourcet, zorgt de chemie ook voor meer indirecte jobs. “Tien jaar geleden was elke job in de sector goed voor 1,3 jobs er buiten. Nu spreken we al van een factor 1,6”, weet Frank Beckx.

Competitief blijven

Wat brengt toekomst? Onlangs verspreidde de sector zelf het bericht dat de hoge energieprijs wel eens voor een vlucht naar het buitenland zou kunnen zorgen. “We moeten alert blijven. De energiekost is hoog in ons land. Voor de basischemie kan dit oplopen tot 40 à 50 procent van de totale kosten. Dat komt omdat energie voor de chemie ook een grondstof is”, legt Frank Beckx uit.

Maar dat er een toekomst is voor de chemie, daar is hij van overtuigd. “Onze sector werkt aan oplossingen voor alle grote hedendaagse maatschappelijke uitdagingen: energiebesparing, waterbesparing, zuinig omgaan met grondstoffen, de klimaatopwarming, voeding … Veel antwoorden op die problematieken komen uit de chemie.”

Blijft de vraag waar die antwoorden gevonden worden. De driehoek Antwerpen-Rotterdam-Ruhrgebied is het klassieke centrum van de Europese chemiesector. “Maar grote spelers kijken natuurlijk verder, naar Azië en Amerika. In de VS zorgt het gebruik van schaliegas voor een nieuwe dynamiek. De energiekost is er slechts een derde van de energiekost hier”, vertelt Frank Beckx.

>

>

>