Staking bij Gazet van Antwerpen afgewend
Foto: BELGA

De redactie van Gazet Van Antwerpen heeft vrijdag beslist wel een weekendeditie van de krant te publiceren. Een team van drie redacteuren moet nu de gesprekken met de directie van Het Mediahuis over de lopende herstructurering voeren.

Dat is meegedeeld na afloop van gesprekken tussen directie en leidinggevende redacteurs. Aan zo’n redactiedelegatie was nood nadat donderdagavond Pascal Kerkhove zijn functie als hoofdredacteur had neergelegd.

Door het samengaan van de Gazet Van Antwerpen, Het Belang Van Limburg, Het Nieuwsblad en De Standaard in het Mediahuis is er bij de krant een herstructurering op komst. De redactie vreest dat ze door alle op til staande hervormingen binnenkort niet langer de kwaliteit zal bieden die de lezer verwacht. Ook over de eigenheid van de krant maakt de redactie zich zorgen, lieten ze vanmorgen ook in een open brief aan de lezers weten.

Het vertrek van de hoofdredacteur heeft onder het personeel voor onrust gezorgd. De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) omschrijft het vertrek van Kerkhove als ‘een dikke streep door de rekening van de Gazet.’ ‘Hij was een sterkhouder en vertrouwenspersoon, die een stevige buffer vormde tussen de redactie en de directie van het grote Mediahuis’, aldus VVJ-secretaris Pol Deltour.

Als oplossing is dus voorgesteld om een team van drie redacteuren aan te stellen om te onderhandelen met de directie. Elk redactielid kan later vrijdag in een tweede stemming drie namen doorgeven van redactieleden die hij of zij als vertegenwoordiger wil mandateren. Het is dan aan die personen zelf om dat mandaat al dan niet te aanvaarden.