Daar is de lente: drie keer smullen van aardbeien
Foto: ss
De allereerste Belgische aardbeien van het seizoen werden vorige week al geveild. Heerlijk uit het vuistje, maar ook in de bereiding van een van deze recepten.

AARDBEIEN-AMANDELTAART

Ingrediënten (voor zes personen):

Taartbodem:
75 gr zachte boter
40 gr fijne kristalsuiker
1 theelepel geraspte citroenschil
½ theelepel natuurlijk vanille-extract
1 eetlepel aardbeienlikeur
1 ei
1 eidooier
75 gr gemalen amandelen
1 ½ eetlepel bloem

Vulling:
250 gr mascarpone, zacht geroerd
2 theelepels poedersuiker
35 gr Italiaanse amandelkoekjes, verkruimeld
1 eetlepel aardbeienlikeur
1 tot 2 eetlepels slagroom
500 gr kleine aardbeien, zonder kroontje
kleine muntblaadjes, voor de garnering
3 eetlepels aardbeienjam, om mee te glaceren
 

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 180° C en vet een springvorm van 23 cm doorsnee in. Klop de boter en suiker met een elektrische mixer tot een luchtig, zacht mengsel. Meng de citroenschil, het vanille-extract, de aardbeienlikeur, het ei en de eidooier erdoor. Spatel de gemalen amandelen en bloem erdoor. Schep het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een lepel.

2. Bak de taartbodem in 15-20 minuten gaar. Laat de taartbodem 5 tot 10 minuten in de vorm afkoelen. Doe hem op een taartrooster en laat hem volledig afkoelen.

3. Voor de vulling: meng de mascarpone, poedersuiker, verkruimelde koekjes en aardbeienlikeur glad. Roer voorzichtig de slagroom erdoor tot er een smeerbare crème is ontstaan. (Hoeveel moet worden toegevoegd hangt af van de dikte van de mascarpone). Klop de slagroom er niet doorheen, anders kan de mascarpone gaan schiften.

4. Verdeel het mascarponemengsel over de taartbodem, garneer met de aardbeien en bestrooi met de blaadjes munt (naar wens).

5. Doe de jam in een kleine pan en voeg twee eetlepels water toe. Laat de jam zachtjes smelten en zeef hem. Bestrijk de aardbeien er licht mee, laat het jamlaagje afkoelen en serveer de taart.

(Recept uit het boek 'Zalig Zoet. Meer dan 100 verrukkelijke verleidingen')

>>><<<

KOUDE AARDBEIENSOUFFLE MET AARDBEIENCOMPOTE

Ingrediënten (voor zes tot acht personen):

Soufflé:
250 gr aardbeien, zonder kroontje
3 eetlepels aardbeien- of frambozenlikeur
1 eetlepel gelatinepoeder
4 eieren, gesplitst
125 gr fijne kristalsuiker
250 ml slagroom
3 eetlepels fijne kristalsuiker, extra

Aardbeiencompote:
2 eetlepels poedersuiker
2 eetlepels aardbeien- of frambozenlikeur, extra
250 gr aardbeien, zonder het kroontje en gehakt
 

Bereiding:

1. Vet een souffléschaal van 1,25 liter in en bestrooi hem met kristalsuiker. Klop de overtollige suiker eruit. Bevestig een kraag om de schaal.

2. Pureer de aardbeien met de likeur in een keukenmachine. Zet apart. Doe het gelatinepoeder in een kleine kom en voeg twee eetlepels koud water toe. Zet de kom op een andere kom met heet water en laat het poeder oplossen.

3. Klop in een middelgrote kom de eidooiers en suiker door elkaar. Zet de kom op een pan met zacht kokend water en klop de ingrediënten 2-3 minuten tot een dik en lichtgeel mengsel. Roer de gelatine erdoor en laat staan tot het mengsel net afgekoeld is. Roer af en toe.

4. Spatel de aardbeienpuree door het gelatinemengsel. Klop de slagroom tot hij stevige pieken vertoont en spatel hem door het aardbeienmengsel.

5. Klop de eiwitten in een schone kom tot ze zachte pieken vertonen. Voeg geleidelijk, al kloppend, de extra suiker toe. Klop de eiwitten 1-2 minuten tot ze stevig maar niet stijf zijn. Spatel voorzichtig de eiwitten door het aardbeienmengsel.

6. Schep het mengsel in de souffléschaal en strijk de bovenkant glad. (Het mengsel zal boven de rand van de schaal uitsteken). Zet de schaal op een bakplaat. Laat de soufflé minstens drie uur in de koelkast opstijven.

7. Voor de compote: doe de suiker en likeur in een pan en verwarm op laag vuur tot de suiker is opgelost. Voeg de aardbeien toe en schep om tot alles is opgewarmd. Haal voorzichtig de kraag van de soufflé weg. Schep de soufflé op borden en serveer. Geef de compote erbij.

Tip: voor de kraag knip je een strook bakpapier die je om de schaal kunt wikkelen. Vouw het vel in de lengte driedubbel. Vet de schaal licht in vanbinnen. Bevestig de kraag zo dat hij circa zeven cm boven de schaal uitsteekt en zet hem vast met een jute of katoenen (geen plastic) touwtje.

(Recept uit het boek 'Zalig Zoet. Meer dan 100 verrukkelijke verleidingen')

>>><<<

TIRAMISU VAN YOGHURT MET AARDBEIEN

Ingrediënten (voor vier personen):

4 sneetjes wit brood
2,5 dl magere yoghurt
500 g aardbeien
10 blauwe druiven
10 witte druiven
1 appel
1 perzik
1 kiwi
het sap van 1 appelsien
het sap van een halve citroen
1 scheutje Grand Marnier
2 el kristalsuiker

Bereiding:

1. Neem vier glaasjes. Steek met één van de glaasjes twaalf rondjes uit het brood. Was de druiven en halveer ze. Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd ze in kleine blokjes. Was de appel en de perzik en snijd ze ook in blokjes. Schil de kiwi en snijd hem in kleine stukjes.

2. Doe al het fruit in een schaal en giet er het citroensap, 1 el suiker en de Grand Marnier over. Meng alles goed en laat minstens vijftien minuten afkoelen in de ijskast.

3. Meng de rest van de suiker onder de yoghurt.

4. Wentel de broodrondjes in het appelsiensap en leg één rondje in elk glaasje. Doe er een laagje fruit bovenop en vervolgens een laagje yoghurt. Herhaal deze handeling tot alle ingrediënten op zijn.