‘De media hebben ons gedwongen tot iets wat we anders niet zouden doen’, grijnsde Gerolf Annemans. De voorzitter van Vlaams Belang verwees naar de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s door onder ...
Laat vreemdelingen de crisis betalen
| bbrDe plannen van Vlaams Belang kosten bijna 33 miljard. Maar een nieuw migratiebeleid en de ‘ontvetting’ van de gezondheidszorg doen de kassa rinkelen.

‘De media hebben ons gedwongen tot iets wat we anders niet zouden doen’, grijnsde Gerolf Annemans. De voorzitter van Vlaams Belang verwees naar de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s door onder meer De Standaard in samenwerking met de universiteit van Leuven. ‘Op zich is de oefening een goede zaak. We hebben de cijfers nu in onze schuif liggen.’
Met voor haast 33 miljard euro aan initiatieven ziet Vlaams Belang het groot. De partij verkiest een klein overschot in 2017 voor alle rekeningen van de overheid (kostprijs 11 miljard). Haar programma telt vijf krachtlijnen. Vooreerst wil de partij bedrijven extra zuurstof geven. Zowel de werkgevers- (onmiddellijk) als de werknemersbijdragen (gespreid) moeten met een kwart omlaag. De vennootschapsbelasting moet dalen naar het Europees gemiddelde. De afschaffing van de notionele interest (6 miljard) en bedrijfssubsidies (3 miljard) compenseert de kostprijs van die maatregelen (12,3 miljard) gedeeltelijk. Annemans rekent verder op 3,5 miljard aan terugverdieneffecten.
Vlaams Belang profileert zich voorts als een sociale partij door de pensioenen en het kindergeld op te trekken (5,2 miljard). De hoogste pensioenen worden afgetopt. De hervorming van de fiscaliteit is budgettair neutraal, al moet een betere inning van de btw en de aanpak van sociale fraude samen 3 miljard opleveren. De partij verdedigt de btw-verlaging naar 6 procent voor gas en elektriciteit (2,1 miljard).
Daartegenover staat een rist besparingen bij de overheid. Het bestuursapparaat wordt afgeslankt (koningshuis, provincies, senaat en kabinetten gaan op de schop), de lonen worden bevroren (samen 3,1 miljard). De ontvetting van de gezondheidszorg moet 4 miljard opleveren. Een drastische aanpak van het vreemdelingenvraagstuk geeft zelfs uitzicht op 5 miljard aan minderuitgaven. Annemans baseert zich daarvoor op de berekening die Geert Wilders een Brits bureau liet maken over de financiële gevolgen van een NExit, het vertrek van Nederland uit de Europese Unie. De concretisering van dat cijfer vond de voorzitter een onderwerp voor een ‘andere discussie’.
Vlaams Belang legt een budget in evenwicht voor. Met een onafhankelijk Vlaanderen kan er eventueel nog een vet surplus af. Het opdoeken van de transfers en minder geld voor de Europese Unie (Vlamingen zijn de grootste netto-betalers) brengen samen nog eens 7,4 miljard op. Met zijn programma rekent Vlaams Belang op 140.000 bijkomende banen.