Obama nodigt G7-leiders uit voor ontmoeting voor verdere gesprekken
de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius Foto: EPA
De Amerikaanse president Barack Obama nodigt de leiders van de G7 en de EU uit voor een ontmoeting in Nederland. Daar moeten verdere gesprekken gevoerd worden over de crisis in Oekraïne. Dat meldt een woordvoerster van het Witte Huis dinsdag.

Eerder op de dag had de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius gezegd dat Rusland voorlopig uit de G8 gezet wordt, maar een woordvoerder nuanceerde die uitspraak later. De Duitse bondskanselier Merkel liet weten dat, ondanks de ondertekening van het verdrag over de aansluiting van de Krim bij Rusland, Rusland lid mag blijven van de G8.

De samenkomst is voorzien voor volgende week, wanneer verschillende internationale leiders samen in Den Haag zijn voor een nucleaire top. De vergadering zal vooral gaan over welke stappen de G7 nog kan nemen om de ontwikkelingen in Oekraïne te beantwoorden.

De G7 bestaat uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, de Verenigde Staten en Canada. Vanaf 1998 sluit ook Rusland aan bij de gesprekken, maar de afgelopen jaren zijn er ook een aantal bijeenkomsten, over de kredietcrisis en de crisis binnen Europa, geweest zonder Rusland.

"We hebben besloten de deelname van Rusland op te schorten", meldde Fabius dinsdagmiddag op Twitter. Een woordvoerder liet later weten dat Fabius zich enkel over de volgende top van de industrielanden, in juni in Sotsji, had uitgelaten.

Vanuit Berlijn zei Merkel dat Rusland lid blijft van de G8, ondanks de ondertekening van het akkoord over de aansluiting van de Krim bij Rusland. De Duitse kanselier zei enkel dat voorlopig enkel de plannen voor de volgende top opgeschort zijn, zoals eerder al bekend was. "Verder dan dat zijn er geen beslissingen genomen. Wat betreft de G8 is er niets nieuws."