John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken en zijn Russische collega Sergei Lavrov hebben donderdag in Rome gesproken over de crisis in Oekraïne. Na afloop zei Lavrov dat er nog geen akkoord was. De VS kondigde vandaag ook sancties aan tegen Russen betrokken bij de bezetting van de Krim.

Russen die betrokken zijn bij de militaire interventie op de Krim krijgen geen reisvisum meer voor de Verenigde Staten. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama aangekondigd. Ook hun Amerikaanse tegoeden worden bevroren.

Het gaat niet om president Vladimir Poetin zelf, maar om anderen, voegde Het WItte Huis nog toe. 

Obama heeft de beslissing aangekondigd op het moment dat zijn buitenlandminister John Kerry sprak met Lavrov. Na afloop van dat gesprek zei Lavrov dat er geen akkoord was over Oekraïne.

De ‘Europeanen’, die donderdag een crisisoverleg houden over Oekraïne, zouden op voorhand op de hoogte gebracht zijn van de beslissing. Het Witte Huis zei nog bereid te zijn verdere acties te ondernemen als dat nodig was.

De sancties moeten de verantwoordelijken voor de Russische bezetting van de Krim raken. ‘Het is een flexibele methode die ons toelaat sancties op te leggen aan diegenen die het meest betrokken zijn bij de destabilisering van Oekraïne’, zegt het Witte Huis in een persbericht.

'Tien valse verklaringen'

De Verenigde Staten probeerden vandaag een dubbele strategie uit: enerzijds sanctioneren en anderzijds praten. Maar de sancties en een bericht op de website van het Amerikaanse 'state department' lokken bitse reacties uit van de Russen. Het bericht lijst 'tien valse verklaringen' op van Poetin over de situatie in Oekraïne. Rusland hekelt 'het cynisme en de dubbele moraal' van dat bericht.