Koning Filip ondertekent euthanasiewet voor minderjarigen
Foto: Photo News

Koning Filip heeft zijn handtekening gezet onder de wet die euthanasie ook mogelijk maakt voor wilsbekwame minderjarigen. De laatste horde richting goedkeuring van de wet is daarmee genomen.

De euthanasiewet werd half februari goedgekeurd door een wisselmeerderheid in de Kamer. Zoals bij andere ethische kwesties mochten alle parlementsleden stemmen los van de partijlijn. Iedereen verwachtte dat koning Filip de wet zou ondertekenen, en maandag werd dit ook bevestigd door het Paleis. Volgens de communicatiedienst van het paleis zal de wet binnen een tweetal weken in het Staatsblad verschijnen.

Nieuwe euthanasiewet: waarover gaat het?

De uitbreiding moet euthanasie mogelijk maken voor wilsbekwame minderjarigen die zich in een ‘medisch uitzichtloze toestand bevinden van aanhoudend en ondraaglijk fysiek lijden’. Lijden dat niet gelenigd kan worden, en dat ‘het gevolg is van een ernstige en ongeneeslijke aandoening die veroorzaakt werd door een ongeval of ziekte’.

Wat zit er niet in de wet?

Zowel de SP.A’ers als de meeste liberalen zouden euthanasie ook willen toelaten voor dementerenden. Meestal wordt die term vervangen door mensen met een ‘neuro-degeneratieve aandoening’ of met een ‘ongeneeslijke en onomkeerbare hersenaandoening’. Het potentieel toepassingsgebied is veel groter dan bij de minderjarigen, maar het probleem is dat er geen consensus over bestaat. Noch over de term, noch over de concrete afbakening ervan en de voorwaarden.

Wat zeggen de tegenstanders?

Terwijl een groep kinderartsen voor een uitbreiding van de wet is, schermen de tegenstanders onder meer met het argument dat er geen vraag is naar kindereuthanasie. De artsen vinden dat die uitbreiding niet nodig is, omdat er nu al genoeg middelen zijn om het lijden van de kinderen te verlichten. Volgens de tegenstanders was er ook onvoldoende ruimte voor reflectie over de nieuwe wet en werd de wet in een drafje door het parlement gejaagd. Zo werd de wet niet naar de Raad van State gestuurd voor advies. Over één ding zijn alle kinderartsen het eens: het aantal zieke minderjarigen dat vraagt om te mogen sterven, is op één hand te tellen.

Hoe reageert de rest van de wereld?

De stemming over het wetsontwerp kreeg heel wat aandacht in de buitenlandse pers. Onder meer CNN, Reuters en AP waren naar Brussel afgezakt om verslag uit te brengen over de stemming. Ook vanuit het buitenland werd geprobeerd om de ondertekening van de wet tegen te houden. Een Canadese huisarts stuurde een videoboodschap waarin zijn 4-jarige dochter, genezen van een hartafwijking, de Belgische koning Filip opriep om de wet niet te ondertekenen. De wet geldt echter niet voor peuters en kleuters.