Vakbonden Brussels Airport voeren actie tegen Ryanair
Foto: Photo News

De vakbonden van de luchthaven van Zaventem gaan donderdag betogen rond de luchthaven. ‘Een actie voor het laten respecteren van de Belgische sociale wetgeving en arbeidswetgeving’, zo melden de bonden dinsdag.

De betoging vindt niet toevallig plaats op de eerste dag dat de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair haar activiteiten op Brussels Airport start.

‘Het afgelopen jaar was voor alle personeelsleden van de luchthaven om meerdere redenen erg bewogen. De flexibilisering en de werkdruk neemt toe, het respect voor de werknemers neemt af. De komst van verschillende lowcostluchtvaartmaatschappijen doet de werknemers vrezen dat ze het ergste nog niet gezien hebben’, aldus de vakbonden.

‘Fair Ticket’-banner

‘Werknemers kunnen niet de dupe zijn van de woekerende concurrentieslag tussen verschillende bedrijven’, klinkt het. De bonden manen de werkgevers op Brussels Airport aan om ‘de bestaande arbeidswetten, sector-cao’s en bedrijfs-cao’s toe te passen en de veiligheid voor hun werknemers als topprioriteit te zien’.

De betoging start om 10 uur aan de terminus van de bussen op de luchthaven en eindigt aan de vertrekhal. Daar zullen de actievoerders de directie van Brussels Airport een ‘Fair Ticket’-banner overhandigen, die ondertekend werd door alle afgevaardigden van de in de luchthaven aanwezige vakbonden.