U kan nu ook de petitie vóór rekeningrijden ondertekenen

Een online petitie die vrijdagochtend werd gelanceerd tegen het project van rekeningrijden telde maandagmiddag 14u30 al meer dan 140.000 ondertekenaars. 'Het is ontoelaatbaar dat we verplicht worden om te betalen om ons te verplaatsen naar het werk of familie of vrienden te bezoeken', zegt Jean-Michel Libotte, auteur van deze petitie. Er bestaat nu ook een JA-petitie voor rekeningrijden.

'Het proefproject start op 17 februari en zal twee maanden duren. We hebben dus dit kleine bestek om te reageren. Daarom vraag ik om deze petitie te ondertekenen in een poging deze taks af te wenden', aldus de initiatiefnemer.

Inmiddels bestaat er ook een online petitie voor de voorstanders. Die heeft opvallend minder succes. Maandagmiddag 14u30 hebben zo'n 700 mensen getekend.

Tussen 500 en 1.000 euro

Jean-Michel Libotte raamt dat automobilisten, afhankelijk van de af te leggen afstanden door deze heffing tussen 500 en 1.000 euro zullen kunnen betalen.

Het Waals, Brussels en het Vlaams Gewest hebben een akkoord bereikt over de tarieven in het proefproject rond de kilometerheffing voor personenwagens. Dat is een autobelasting waarbij een bedrag per kilometer wordt aangerekend, afhankelijk van de piek- en daluren en het type weg dat u gebruikt.

Duurder tijdens spits

Het proefproject loopt vanaf 17 februari in de GEN-zone in en rond Brussel. Tijdens de spits bedraagt de heffing 9 eurocent per kilometer in de stedelijke gebieden, 5 eurocent per kilometer op autosnelwegen en 6,5 eurocent op andere wegen. Over een algemene invoering van een kilometerheffing voor personenwagens is echter nog niks beslist.