Richie De Laet: 'Wasilewski eet je met bal en al op'
Foto: Photo News
Komt er volgend seizoen een Belg bij in de Premier League? Ritchie De Laet voert met Leicester City namelijk met sprekend gemak de Championship (Engelse tweede klasse) aan. Het avontuur van de 25-jarige verdediger in Engeland liep echter niet altijd van een leien dakje: een infectie aan zijn scheenbeen deden hem bijna de das om. 'Volgens de medische staf had ik een engelbewaarder', aldus de Belg in Gazet Van Antwerpen.

De tweevoudige Rode Duivel voetbalt sinds 2007 onafgebroken in Engeland maar het is pas de eerste keer dat hij twee seizoenen na elkaar bij dezelfde club speelt. Hij versleet ondertussen acht clubs. 'Zijn het er zoveel? Het waren vooral uitleenbeurten aan kleinere clubs toen ik bij Man Utd onder contract lag. In Engeland kan je spelers zomaar voor een maand of zelfs een week bij een club stallen. Daar maken clubs gretig gebruik van', aldus de geboren Antwerpenaar.

Bij Leicester lijkt De Laet eindelijk zijn thuis te hebben gevonden. 'Ik had nood aan die stabiliteit. Ook sportief loopt het goed: de club heeft van de titel een prioriteit gemaakt en ik scoorde afgelopen weekend mijn tweede doelpunt in korte tijd. Dat was een hele opluchting nadat ik meer dan een jaar droog heb gestaan. Al is scoren niet mijn eerste zorg als rechtsachter.'

Engelbewaarder

Het mag een wonder heten dat De Laet op dit moment voetbalt. Hij speelde gedurende enkele maanden met een infectie aan het scheenbeen. 'Tijdens de voorbereiding liep ik bij een tackle een open wonde op die maar niet wilde genezen. Ik bleef gewoon voetballen maar na enkele maanden liet ik mijn onderbeen uit voorzorg onderzoeken. De dokters stonden versteld toen ze mijn scan zagen: er was een stuk van mijn scheenbeen afgebroken en dat was zwaar geïnfecteerd geraakt. Het heeft bijna acht weken geduurd voor de wonde vanzelf dichtgegroeide.Volgens de medische staf had ik een engelbewaarder: één verkeerde beweging was genoeg om mijn been te breken.

De Laet kreeg dit seizoen het gezelschap van ex-Anderlechtspeler Marcin Wasilewski. 'Hij ziet er nors en stoer uit maar eigenlijk is hij een stille jongen. Hij kan wel grappig uit de hoek komen. Het beeld dat van hem wordt opgehangen, klopt helemaal niet. Marcin is geen agressieveling. Hij heeft bovendien veel ervaring. Ik merk dat als ik naast hem speel, ik veel kalmer ben. Hij zit wel veel in de gym. Met hem wil je niet in duel gaan. Hij zou je met bal en al opeten', vertelt De Laet.