Brussels ontwerper Alain Gilles schenkt publieksprijs weg
Foto: ©Alain Gilles

De Brusselse ontwerper Alain Gilles kreeg woensdag de publieksprijs van de Henry van de Velde Awards overhandigd. Hij maakte meteen ook bekend dat met bijbehorende geldprijs ter waarde van 2.500 euro veertig van zijn ‘zonnelampen’ werden aangekocht voor een Afrikaans dorp.

De Nomad lamp van Alain Gilles voor O’Sun combineert ecologie met design: de lamp kan worden opgeladen met een zonnepaneel en geeft daarna acht uur lang licht. Het ontwerp werd vorig jaar beloond met een Henry van de Velde Label en was uiteindelijk ook de favoriet van het publiek, na de tentoonstelling in de Loketten van het Vlaams Parlement.

Gilles wist al sinds maart dat hij de publieksprijs had gewonnen, maar kreeg pas woensdagavond zijn prijs overhandigd. In de tussentijd had hij wel al een originele bestemming gevonden voor de geldprijs van 2.500 euro: de ontwerper investeerde het geld in veertig Nomad lampen, die zullen worden verloot onder de dorpsbewoners van het Guinese Domingya. De ontwerper - zelf getrouwd met een vrouw van Guinese afkomst - is ze in de kerstvakantie zelf gaan uitdelen, zo vertelde hij aan de nieuwswebsite brusselnieuws.be.

De lamp viel sinds zijn lancering niet alleen in de smaak bij het grote publiek, ook modeontwerper Jean-Paul Lespagnard was gecharmeerd door de zonnelamp en maakte er bij de voorstelling van zijn wintercollectie een exclusief accessoire van, versierd met glitterstenen.