Vakbond sluit terugkeer Koekelberg niet uit
Fernand Koekelberg Foto: REPORTERS

Politievakbond NSPV vindt dat een terugkeer van gewezen politiebaas Fernand Koekelberg mogelijk moet zijn, nu hij niet langer beschuldigd wordt van verkrachting. Maar een terugkeer aan de top ziet de bond niet zitten. Minister van Binnenlandse Zaken Milquet zwijgt voorlopig.

‘Als de uitspraak van de raadkamer in beroep bevestigd wordt, is de logische vraag of de schorsing van Fernand Koekelberg gehandhaafd moet blijven’, zegt Gert Cockx van NSPV. Hij herhaalt ook zijn oproep “terughoudender” te zijn met schorsingen.

Buiten vervolging

Gewezen commissaris-generaal van de federale politie Fernand Koekelberg is door de raadkamer in Namen buiten vervolging gesteld voor verkrachting. Koekelberg moest in 2011 al opstappen als commissaris-generaal na berichten over een luxereis naar Qatar en de aankoop van dure tassen. In de periode nadien werd hij door zijn ex beticht van verkrachting. De Naamse onderzoeksrechter startte een onderzoek, waarna hij “voorlopig” werd geschorst bij de politie.

Terugkeer?

Omdat de raadkamer Koelberg niet langer verdenkt, dient een beslissing zich aan over zijn schorsing. Zelf zegt hij graag terug te willen keren naar het commissariaat-generaal. “Ik ben 59 en wil nog zes jaar het beste van mezelf geven alvorens met pensioen te gaan”, klinkt het.

‘Voorzichtig met schorsingen’

Politievakbond NSPV sluit een terugkeer alvast niet uit, maar dan niet in de functie van commissaris-generaal. “Als de uitspraak van de raadkamer bevestigd wordt, dringt inderdaad de vraag zich op of die schorsing moet gehandhaafd blijven”, zegt Cockx zaterdag aan Belga.

De NSPV-voorzitter vindt ook dat er “terughoudender” moet omgesprongen worden met schorsingen. “Het gebeurt vaak dat de klachten ongegrond zijn en dat mensen maandenlang geschorst worden, zonder dat ze daarvoor volledig gecompenseerd worden. Laat ons die schorsingen houden voor de echt zware gevallen”, aldus Cockx. Hij dringt er ook op aan dat het gerecht sneller werk maakt van onderzoeken.

Milquet

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet reageert niet op de uitspraak van de raadkamer. “De minister heeft akte genomen van het nieuwe feit en laat de juridische gevolgen eerst onderzoeken”, luidt het.