Antwerpse politie zet extra manschappen in na terreurdreiging
Antwerpen-Centraal, een van de doelwitten van de moslimextremist Foto: BELGA
Naar aanleiding van de dreigementen over terroristische aanslagen op verschillende locaties in Antwerpen op oudejaarsavond, is de lokale politie van Antwerpen 'in een verhoogde staat van waakzaamheid'. Op het terrein zullen extra manschappen aanwezig zijn en er is verhoogde aandacht voor het bezit en afsteken van particulier vuurwerk, zo laat de politie weten.

De politie waarschuwt dat er zowel voor, tijdens als na het eindejaarsvuurwerk personen, voorwerpen of voertuigen kunnen worden gecontroleerd. Wie particulier vuurwerk op zak heeft, zal een proces-verbaal krijgen en het vuurwerk wordt in beslag genomen.

Wie dinsdagavond naar het eindejaarsvuurwerk in de stad komt kijken en iets verdachts opmerkt, wordt gevraagd meteen een van de aanwezige agenten aan te spreken. Zij kunnen dan de gepaste maatregelen nemen.

Facebook

De extremistische Brusselse moslimprediker Iliass Azaouaj liet zondag op zijn Facebookpagina weten dat de aanslag op het station van Volgograd de start is van een nieuwe reeks nachtmerries en dat ons land ook een doelwit is. ‘Binnenkort is het de beurt aan België en Frankrijk’, schrijft hij.

Ook de krant Het Laatste Nieuws ontving dreigberichten van een 21-jarige moslimextremist die al vaker met terreur heeft gedreigd. Wat Antwerpen betreft, zouden de Antwerpse kaaien (waar het eindejaarsvuurwerk het best te zien is), het treinstation Antwerpen-Centraal en de winkelstraat Meir expliciet als doelwitten zijn genoemd. In Brussel ging het om het Atomium.

‘Ik wil de moslims waarschuwen om niet deel te nemen en zich niet te verzamelen met de ongelovigen’, zo schrijft hij. De man verstuurde zijn dreigement vanop een Facebook-account die de naam ‘Madjlis Shura Muhajirien’ draagt en begin dit jaar werd opgericht in de entourage van Houssien Elouassaki, het Vilvoordse kopstuk van Sharia4Belgium dat inmiddels in Syrië gesneuveld zou zijn.

Vanop diezelfde account zijn al twee keer eerder dreigende boodschappen verspreid, onder meer aan het adres van minister van Defensie Pieter De Crem.

Onderzoek

Een hooggeplaatste veiligheidsbron zegt aan de krant de nieuwe boodschap zeer ernstig te nemen. ‘Momenten als deze zijn echte nachtmerries voor ons’, zegt hij, ‘want die kerels weten hun doelwitten goed uit te kiezen. De terreur van dit weekend in Rusland leert nog maar eens hoe moeilijk het is om aanslagen op publieke plaatsen tegen te gaan. Ze hebben daar scanners tot in treinstations toe en toch kunnen ze een bloedbad nog steeds niet vermijden.’

Er is intussen een strafonderzoek geopend en het Crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken heeft alle mogelijke, bruikbare informatie doorgespeeld aan het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) en andere bevoegde diensten zoals de Staatsveiligheid.