Waar levert uw spaargeld meest op?
Foto: Shutterstock
Ook in 2013 leverde uw spaargeld meest op bij de kleinere banken. Al is de opbrengst wel duidelijk een stuk lager dan een jaar terug. Dat blijkt uit de resultaten van de verkiezing van de 'spaarrekening van het jaar', een initiatief van spaargids.be, De Standaard en Le Soir.

Voor het voorbije jaar was NIBC duidelijk de beste keuze, blijkt uit de berekeningen van spaargids.be. En zoals de kaarten er nu bij liggen lijkt een keuze voor CKV volgend jaar het meest rendement te bieden.

Dalende rente

Het afgelopen jaar leek voor de spaarder nochtans weinig hoopgevend. De spaarrentes bleven in 2013 dalen en doken in het laatste halfjaar fors onder de 2 procent. Zeker bij de grootbanken, waar de best presterende internetspaar­rekening (van Belfius) amper nog 161,73 euro opbracht.

Maar ook de nichebanken ontsnapten niet aan de dalende trend. Al ging de spaarrente er wel veel minder snel achteruit dan bij de grootbanken in België, waardoor de nichebanken de ranglijst domineren. De hoogte van de spaarrente zegt echter niet alles, want over de kredietwaardigheid van sommige nichebanken kun je als consument wellicht vragen stellen (zie hieronder).

Echt rendement

Toch was er dit jaar ook goed nieuws. De Belgische inflatie daalde in 2013 nog sneller dan de spaarrente: van 2,84 naar 1,1 procent. Daardoor zagen de meeste spaarders voor het eerst sinds lang hun spaarrente niet volledig weggevreten worden. Voor de passieve spaarder was er in 2013 zowaar een échte opbrengst.

Vrijstelling

De hamvraag is hoelang dat nog zal duren. Niet alleen gaan economen ervan uit dat de spaarrente nog vele jaren historisch laag zal blijven. Er is de voorbije maanden ook onzekerheid ontstaan over de fiscale vrijstelling op spaarboekjes (tot 1.900 euro rente in 2014). Mogelijk wordt die afgebouwd en/of in de praktijk beperkt tot één spaarboekje per persoon. Dat zal zeker wegen op het rendement.