De situatie van Michael Schumacher is 'licht verbeterd'. Dat zeggen de artsen van het ziekenhuis in Grenoble waar de F1-legende in een kunstmatige coma wordt gehouden. Ze slaagden erin een enkele bloeduitstortingen in de hersenen te verwijderen en de druk in de schedel te verlichten. Schumacher verkeert nog steeds in levensgevaar. 'We moeten realistisch blijven. Zijn situatie zal nog pieken en dalen kennen.'

Schumacher kwam zondag zwaar ten val tijdens het skiën in de Franse Alpen. Vlak daarvoor zou hij nog een gevallen vriend hebben geholpen. Hij werd meteen naar het ziekenhuis gebracht en geopereerd. Zijn schedel was immers zwaar beschadigd en er waren verschillende bloedingen in de hersenen. Schumacher verkeerde maandagochtend nog steeds in kritieke toestand, maar dinsdagochtend was er dus iets beter nieuws. 'Na een tweede ingreep is zijn situatie beter dan gisteren, maar we moeten realistisch blijven. We kunnen ook niet voorspellen in welke richting hij zal evolueren, zowel op korte als op lange termijn. De komende uren blijven heel belangrijk.'

Wat ook duidelijk is: de situatie van Schumacher is nog steeds erg slecht. 'We konden enkele maandagavond een hematoom verwijderen, maar op de scanners zien we nog verschillende bloedingen, aan sommigen kunnen we niet aan. De ingreep, die goed verlopen is, kwam er na overleg met de familie omdat die niet zonder risico's was. We moeten realistisch blijven, zijn situatie zal nog pieken en dalen kennen en hij verkeert nog steeds in levensgevaar.'

'Zonder helm meteen dood'

De 44-jarige Duitser kwam met zijn hoofd tegen een rots terecht toen hij buiten de piste aan skiën was. Zijn helm versplinterde bij de klap. 'En had hij geen helm gedragen, dan was hij meteen dood geweest', aldus professor Stéphane Chabarde, een van de artsen. Er waren verschillende getuigen, die meteen de hulpdiensten verwittigden. Ook Schumachers 14-jarige zoon Mick was aanwezig toen zijn vader crashte, maar het is onduidelijk of hij het ongeluk zag gebeuren. 

De kunstmatige coma waarin Schumacher zondag ging, kan in elk geval nog dagen tot weken duren. Dat zegt prof en arts op intensieve zorgen van de UCL, Philippe Hantson. ‘De eerste 48 uren zijn cruciaal aangezien de letsels snel kunnen evolueren’, zegt Hantson. ‘Dat zou kunnen verklaren waarom Michael Schumacher nog bij bewustzijn was enkele minuten na het ongeval.’ Om te vermijden dat de 44-jarige Duitser te erge pijn lijdt werd hij in een artificiële coma gebracht en in hypothermie geplaatst ‘om de druk op zijn hersenen te verminderen en de noden van de hersenen te verlagen’.

In dit stadium vinden de artsen het nog te vroeg om voorspellingen te doen over hoe de toestand van Schumacher zal ontwikkelen. De diepe slaap waarin de F1-piloot zich bevindt kan meerdere dagen tot weken duren. Het is echter zeldzaam dat men zonder gevolgen een dergelijk letsel overleeft. Het kan daarbij bijvoorbeeld gaan om letsels op fysiek vlak (moeilijkheden met coördinatie van bewegingen, gedeeltelijke of volledige verlamming), op neurologisch vlak (moeilijkheden bij het aanleren, aandachts-, communicatie of geheugenstoornissen) en psychologisch vlak (verandering van karakter of stemmingswisselingen).

Onderzoek politie

De lokale politie onderzocht inmiddels de omstandigheden van het ongeluk. Dat onderzoek zal enkele dagen in beslag nemen. 'Maar er is al zeker geen derde betrokken', schrijft de lokale krant Dauphiné Liberé.

Niet eerste ongeval

Eind 2012 nam Schumacher voor de tweede keer in zijn carrière afscheid van de Formule 1. In zijn loopbaan won hij twee wereldtitels met Benetton en werd hij vijf keer op een rij wereldkampioen met Ferrari.

Schumacher was eerder al betrokken bij ongelukken. Zo was er een ongeval met een motorfiets in 2009 in het Spaanse Cartagena, waarbij hij onder meer een ruggenwervel en een rib beschadigde.

De 44-jarige Schumacher zette in 2012 een punt achter zijn F1-loopbaan. Hij is een fervent skiër, dat bewijzen deze beelden uit 2006.